Σήμερα, 14 Φλεβάρη, πολλοί διατρανώνουν τον έρωτά τους με σοκολατάκια, καρδούλες, ρομαντικά δείπνα και μπουκέτα από κόκκινα τριαντάφυλλα. Τι γίνεται όμως, με εκείνους που δεν έχουν κάποιον πλάι τους για να μοιραστούν τρυφερές στιγμές;

Το πιο πιθανό είναι η συγκεκριμένη μέρα να τους υπενθυμίσει ακριβώς αυτό: τα αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς που τους κατακλύζουν.

Κι όμως, ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η μέρα αυτή δε χρειάζεται να είναι απαραίτητα κακή για αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, αλλά μπορεί αντίθετα να λειτουργήσει υπέρ τους.

«Στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου είναι κατανοητό πώς κάτι τόσο προσωπικό, όπως η μοναξιά και η απομόνωση, μπορούν να θεωρηθούν ως πλήγμα στην ανθρώπινη ύπαρξη» ανέφερε στη MailOnline ο John Cacioppoat και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Σύμφωνα με μια μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognition & Emotion, έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν η μοναξιά μπορεί να προσφέρει μια ποικιλία «προσαρμοστικών λειτουργιών σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα».

«Παρότι κανείς μπορεί να αισθάνεται ότι η μοναξιά δεν προσφέρει κανένα λυτρωτικό χαρακτηριστικό, ωστόσο προωθεί την αλλαγή της συμπεριφοράς, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των γονιδίων ενός ατόμου. Ο πόνος που προκαλεί το αίσθημα της μοναξιάς, παρακινεί τα άτομα έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες επαφές/γνωριμίες, προκειμένου να διασφαλίσουν την κοινωνική εμπιστοσύνη, τη συνοχή και τη συλλογική δράση» αναφέρουν οι ερευνητές.

Βέβαια, το αρνητικό είναι –όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη έρευνα- ότι όσοι είναι μοναχικοί, θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί και βγάζουν έναν αρνητισμό, σε ό,τι αφορά την ψυχοκοινωνική τους λειτουργία.

«Φορέστε» λοιπόν τον καλύτερο εαυτό σας και βγείτε να γνωρίσετε κόσμο...