Περισσότερη διαβούλευση με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημονικών φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο νόμου πράγματι αποτελεσματικό και λειτουργικό για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για να έχει και ευρύτερη στήριξη, έχουν ζητήσει από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. 

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από το αστυνομικό και το πυροσβεστικό σώμα έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και αντιδράσεις για τους πραγματικούς στόχους ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ έκαναν λόγο για έλλειψη διαλόγου προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων μάλιστα έχει εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία της με το «σκεπτικό» του νομοσχεδίου του κ. Δένδια και δηλώνει την αντίδρασή της στο να ψηφιστεί χωρίς αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας κλπ», δεν αποτελεί προϊόν ουσιαστικού διαλόγου, πολύ δε περισσότερο, προϊόν επιστημονικής μελέτης, όπως ήταν το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια. 

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΑΣΥ σε ανακοίνωσή της, «Συντάχθηκε από αγνώστους σε μας υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ εμείς ζητούσαμε να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος στο πλαίσιο διευρυμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής ώστε κατ' αρχήν να απαντηθεί το ερώτημα τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε. Δηλαδή, ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της, ποιος ο προσανατολισμός και οι αρμοδιότητές της, στο πλαίσιο της πολιτικής του ενιαίου δόγματος ασφαλείας για όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό Σώμα μέχρι το ΣΔΟΕ, άλλες υπηρεσίες οικονομικών ελέγχων και την ΕΥΠ». 

Οι αστυνομικοί προσθέτουν ότι «από πέρυσι βρισκόμασταν σε μια φάση προετοιμασίας ενός νομοσχεδίου που εν τέλει εκπονήθηκε χωρίς τη δική μας ουσιαστική συμμετοχή και χωρίς να ληφθούν έστω υπόψη οι προτάσεις μας, αλλά ούτε και οι σοβαρές ενστάσεις που είχαμε καταθέσει πριν ένα χρόνο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Θεωρούμε δε ότι το δίκαιο αίτημά μας για ουσιαστική μεταρρύθμιση «αξιοποιήθηκε» για να προωθηθούν αποσπασματικά μέτρα με μοναδικό στόχο να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα λειτουργικά κόστη, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα στον τομέα της αστυνόμευσης και της ασφάλειας του τόπου. 

Έχοντας την υπηρεσιακή εμπειρία, αλλά και τις προτάσεις μελετητών από το 2000 ακόμα, πιστεύουμε ότι με την προτεινόμενη αναδιοργάνωση θα δημιουργηθούν πολύ περισσότερα προβλήματα, θα αυξηθεί η ανασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών, θα πολλαπλασιαστεί η σύγχυση και η γραφειοκρατία και τελικά θα περιπλακούν τα αστυνομικά πράγματα στη χώρα μας. 

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν αποτελεί καινοτομία, αλλά απλή συρραφή ισχυόντων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, με επανακαθορισμό αρμοδιοτήτων, ανακατανομή μέσω φωτογραφικών διατάξεων της αστυνομικής εξουσίας εντός του ίδιου αστυνομικού πλαισίου λειτουργίας. Προκαλεί επίσης περισσότερη ανησυχία και αρρυθμία, απ' ό,τι θετικό φιλοδοξεί να πετύχει, διότι προκαταλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως η διάρθρωση υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο με την κατάργηση των Αστυνομικών Διευθύνσεων των νομών (προφανώς υπάρχουν τα αντίστοιχα νομοθετήματα, αλλά δεν τα παρουσιάζει όπως μεταθέσεις προσωπικού, ωράριο εργασίας, αξιολογήσεις, κρίσεις κλπ) και το κυριότερο δεν παρουσιάζονται αξιόπιστα στοιχεία για το συνολικό κόστος των προωθούμενων αλλαγών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ προκύπτει μια επιβάρυνση περίπου 18.000.000 ευρώ, χωρίς όμως να προσδιορίζονται επακριβώς τα κόστη ή τα οφέλη των αναδιαρθρώσεων των υπηρεσιών κλπ. 

Με τον τρόπο αυτό δεν αποτρέπονται οι συνέπειες από τη λειτουργία μιας «φτηνής» και υποβαθμισμένης Αστυνομίας, καθώς ως γνωστόν καθημερινά αντιμετωπίζουμε την δυσλειτουργία και απαξίωση πολλών υπηρεσιών, τον απαρχαιωμένο στόλο οχημάτων, τις περικοπές που αναγκάζουν συναδέλφους να πληρώνουν από την τσέπη τους διάφορα έξοδα κλπ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συνεχώς διογκώνεται ο Κλάδος των σεκιούριτι, ενώ την ίδια ώρα δεν ανανεώνεται το ανθρώπινο δυναμικό μας». 

Παράλληλα, το «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και την εκ νέου επεξεργασία του ζητά  και το ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο του κ. Δένδια να βρίσκει πολλούς σκοπέλους και οι συνδικαλιστές να αναφέρουν ότι ο υπουργός πιθανόν να… κάνει ένα βήμα πίσω τελικά. 

ΑΝ. ΓΑΛ.