Τίτλοι τέλους σήμερα για τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από αυτά. 

Οι γιατροί του Οργανισμού αρνούνται να τα παραδώσουν ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των Πολυιατρείων.  Τα Πολυιατρεία θα ανοίξουν μετά ένα μήνα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) καλεί τους γιατρούς μαζί με τους ασφαλισμένους να παρίστανται στις Μονάδες τους, προκειμένου «να στηρίξουν τη νομιμότητα και να αποτρέψουν το κλείσιμό τους», χαρακτηρίζοντας « παράνομη την ενέργεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να προβεί επειγόντως αύριο σε βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος».

Η αρχή έγινε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου οι οποίοι αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως «αυτός που δεν θα παραδίδει δημόσια περιουσία, θα αναλαμβάνει και την ευθύνη»  σημειώνοντας πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δεν θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολυιατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε».

 

Διαμαρτυρίες και σε Ζάκυνθο, Χανιά, Ηράκλειο

Διαμαρτυρία μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί του ιδρύματος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του πολυιατρείου του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε διορία μέχρι και σήμερα σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις να παραλάβουν τα κτίρια και το πάσης φύσεως υλικό των πολυιατρείων ανά την Ελλάδα, τα οποία εν συνεχεία θα σφραγιστούν. Όπως σε άλλα πολυιατρεία στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στη Ζάκυνθο, οι γιατροί του ιδρύματος αποφάσισαν να μην παραδώσουν τα ιατρεία αλλά αντίθετα να οργανώσουν κινητοποιήσεις.

Με την απόφαση για τη σφράγιση των πολυιατρείων, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόματα σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα ενός μηνός (για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. η διαδικασία θα είναι 15 ημέρες), που σημαίνει ότι οι μονάδες κλείνουν έως ότου λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας.

Σε κατάληψη των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή Εσταυρωμένου του Ηρακλείου προχώρησαν σήμερα μέλη του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, του ΠΑΜΕ, υπάλληλοι του Οργανισμού, συνταξιούχοι και τοπικοί φορείς που διαμαρτύρονται για το προσωρινό κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Λόγω της κατάληψης, οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν λειτουργούν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα πολυατρεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον χώρο του ΙΚΑ έως ότου το υπουργείο αποδεχτεί να παραμείνει ο ΕΟΠΥΥ ανοιχτός.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά, πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι του Οργανισμού, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της πόλης, μέλη του ΠΑΜΕ, και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στα Χανιά, το πολυιατρείο κλείνει ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις.

TAGS