Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη
 
Σε έξαρση βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα με τους νεκρούς από τις αρχές Ιανουαρίου να έχουν φτάσει τους 40 ενώ δεκάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει σοβαρά και έχει χρειαστεί η νοσηλεία τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ 143 άτομα ενώ τα θύματα είναι ηλικίας από δύο έως 87 ετών.  
 
Όπως επισημαίνει στο newpost.gr ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής Παθολογικής κλινικής Ευαγγελισμού η γρίπη στη χώρα βρίσκεται σε έξαρση εδώ και ένα μήνα και τα κρούσματα είναι περισσότερα από ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 
 
Στην έξαρση αυτή έχει συμβάλει η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ενώ ενδεικτικό είναι πως στο σύνολο τους οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
 
Ο κ. Σκουτέλης τονίζει πως ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για όσους ανήκουν στις ειδικές ομάδες να εμβολιαστούν καθώς η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να κρατήσει μέχρι τον Μάιο. 
 
Επίσης υπογραμμίζει πως όσοι έχουν τα συμπτώματα της γρίπης (επίμονο υψηλό πυρετό, πόνοι στα κόκαλα) να επικοινωνούν αμέσως με τον ιατρός τους και να λαμβάνουν υπο την καθοδήγησή του αμέσως αντιικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία. 
 

Υπενθυμίζεται πως οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα είναι: 

 
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
• Χρόνια νεφροπάθεια.
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από 
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
TAGS