Σε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Ξάνθης προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, «οργώνοντας» την πόλη με τρακτέρ, κορνάροντας και τραβώντας τα βλέμματα πάνω τους. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11.00 το πρωί έξω από τα νεκροταφεία της πόλης στην ανατολική είσοδο της Ξάνθης, και λίγο πριν τις 12.00 έβαλαν μπροστά τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και κατευθύνθηκαν προς την Κεντρική Πλατεία. Ήδη από νωρίς το πρωί η Τροχαία Ξάνθης είχε μεριμνήσει για την απελευθέρωση χώρων στάθμευσης παραπλεύρως της Κεντρικής Πλατείας ώστε να τοποθετηθούν εκεί τα αγροτικά οχήματα των διαδηλωτών. 

Κινούμενοι επί της οδού 28ης Οκτωβρίου οι αγρότες προσέγγισαν την Κεντρική Πλατεία όπου με την καθοδήγηση των Αστυνομικών στάθμευσαν τα τρακτέρ τους. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 20 αγροτικά ελκυστήρες, καθώς είχε μπει σχετικό πλαφόν από το Τμήμα Τροχαίας, στο οποίο υπάκουσαν οι διαδηλωτές, για να αποτραπεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη. 

Όπως μάλιστα εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου «Ενότητα» κ. Κώστας Δαλάτσης «για πρώτη φορά εκδήλωσαν πολλοί συνάδελφοι ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με τα τρακτέρ αλλά υπήρχε και το όριο από την Τροχαία». 

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές βρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ενώ τα τρακτέρ τους ντυμένα με μαύρες σημαίες, παρέμεναν σταθμευμένα περιμετρικά της πλατείας, ενώ από τις 11.00 το πρωί οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης κατέβασαν ρολά ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές.