Επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω της οποίας ζητάει τη συμβολή αλλά και την  επί της ουσίας υποστήριξή του οργανισμού στη διαχείριση των προβλημάτων για τη δημόσια υγεία που γεννούνται από τη λαθρομετανάστευση.

“Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου χιλιάδων λαθρομεταναστών, που αναζητούν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει ότι «άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας αποτελεί η ενίσχυση τόσο της ικανότητας παρακολούθησης όσο και της αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης του υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, που σχετίζεται κυρίως με την μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ)”, το οποίο -όπως σημειώνει- έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων δημόσιας υγείας, που σχετίζονται με την εισροή λαθρομεταναστών, καθώς οι κινητές του μονάδες πραγματοποιούν καθημερινές παρεμβάσεις κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας από το 2001.

“Είναι σαφές ότι ο σημαντικός αυτός κίνδυνος δεν έχει σύνορα και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αφορά εν δυνάμει πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, υπογραμμίζει ο κ. Λοβέρδος και δεσμεύεται ότι θα αναδείξει το θέμα στην προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, υπό την Προεδρία της Ουγγαρίας, στις αρχές Απριλίου.

Ο υπουργός προτείνει στην Π.Ο.Υ. την άμεση επίσκεψη κλιμακίου της με στόχο τη διακρίβωση και αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και την παράλληλη ανταλλαγή απόψεων με στόχο την υλοποίηση άμεσης συνεργασίας, μεταξύ του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και της Π.Ο.Υ..