Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ, ενώ προβλέπει και το προσωρινό κλείσιμο των πολυιατρείων του οργανισμού και τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

Για το συγκεκριμένο θέμα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινήσεις προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού και τονίζει ότι τα πολυιατρεία δεν κλείνουν, αλλά μετατίθεται για περίπου ένα μήνα μετά η επανέναρξη λειτουργίας τους, προκειμένου να εξελιχθεί αποτελεσματικά η διαθεσιμότητα-κινητικότητα.

Επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, επισημαίνοντας ότι πιθανώς να υπάρξουν αποχωρήσεις καθώς οι γιατροί θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου, και υπογραμμίζεται ότι, για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των γιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς.

Σε διευκρινιστικό του σημείωμα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το προσωρινό «κλείσιμο» των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τις αντιδράσεις των γιατρών, το υπουργείο εξηγεί ότι για το διάστημα των 30 ημερών, που θα διαρκέσει η μετάβαση των πολυιατρείων στον νέο φορέα ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας. Οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα απενεργοποιηθούν για το διάστημα των 30 ημερών, που τα πολυϊατρεία θα παραμείνουν κλειστά. Σημειώνεται επίσης, ότι η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στις επιτροπές των οποίων συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζεται ότι έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Επίσης, με νόμο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έχει εγκριθεί μέχρι και τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας, ενώ προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Όσο για τη διαδικασία της απογραφής των πολυιατρείων, το υπουργείο εξηγεί ότι αποσκοπεί στην προστασία των ίδιων των εργαζομένων, ανακοινώνοντας: 

Τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από το διοικητικό προσωπικό του κάθε πολυιατρείου είναι επιφορτισμένες να καταγράψουν λεπτομερώς το υλικό και να παραδώσουν το πρακτικό στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, την ευθύνη για οτιδήποτε θα την έχει ο ΕΟΠΥΥ και συνεπώς το κράτος, υπογραμμίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, όσοι δεν επιτρέψουν την καταγραφή του υλικού, αναλαμβάνουν και την αστική ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Πάντως επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ζητηθεί η παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.

Διαβάστε ΕΔΩ το ΦΕΚ για το ΠΕΔΥ και την αλλαγή του ΕΟΠΠΥ