Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη
 
Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η διάδοση της γρίπης στη χώρα με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και τους θανάτους να έχουν φτάσει ήδη τους 43. 
 
Όπως λένε οι επιστήμονες αυτές τις μέρες η γρίπη βρίσκεται στην κορύφωσή της και εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία, ωστόσο θα εξακολουθεί να μας απασχολεί μέχρι και τον Απρίλιο. 
 
Όπως εξηγεί στο newpost.gr o Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Τσακρής, αυτή η έντονη διάδοση της γρίπης οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού στη χώρα μας ακόμα και στις ευπαθείς ομάδες που συμβαίνει λόγο της κρίσης αλλά και της δυσπιστίας και της αμέλειας του Έλληνα. 
 
Χαρακτηριστικό είναι πως στις ευρωπαϊκές χώρες το 70% των ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν εμβολιασθεί με το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα να βρίσκεται στο 30%. 
 
Τα περισσότερα θύματα της γρίπης ήταν άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εμβολιασθεί ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Τσακρής φέτος παρατηρείται το φαινόμενο η γρίπη να «χτυπά» νεαρότερα άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη και πολλές φορές χωρίς κάποιο σοβαρό άλλο νόσημα. 
 
Αυτή τη στιγμή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα νοσηλεύονται 61 άνθρωποι ενώ από τη γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο παιδιά ηλικίας δύο ετών. 
 
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακρής όποιος έχει υψηλό πυρετό πάνω από 38,5 και θορυβώδη συμπτώματα όπως πόνους στα κόκαλα, καταβολή και κατάπτωση θα πρέπει να επικοινωνεί αμέσως με τον γιατρό του για να του χορηγηθούν αντιικά φάρμακα. Χαρακτηριστικό είναι όπως λέει ο κ. Τσακρής πως πολλοί από όσους νοσηλεύονται στις ΜΕΘ παραμέλησαν να συμβουλευτούν τον γιατρό και να πάρουν αγωγή με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή τους. 
 
Οι επιστήμονες συστήνουν έστω και αργά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν αν και σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λουράντο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, «εμβόλιο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα» ενώ παρατηρούνται ελλείψεις και στα αντιικά φάρμακα. 
 
Για τον κ. Λουράντο «αυτό που γίνεται τώρα που πανικοβάλλουν τον κόσμο ειναι απαράδεκτο καθώς δεν έχει αντίκρυσμα. Λένε να εμβολιαστεί έστω και τώρα ο κόσμος... με το αφού δεν υπάρχουν εμβόλια». 
 
 
TAGS