Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Ο κόμβος της Νίκαιας σαλπίζει αναχώρηση, και από 27 μπλόκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος ξεκινούν οι αγρότες με τελικό προορισμό την Αθήνα. 

Το παναγροτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 2 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Βάθη και θα ακολουθήσει πορεία στην πλατεία Συντάγματος. 

Από νωρίς το πρωί με κάθε μέσο οι αγρότες έχουν ξεκινήσει για το μεγάλο ραντεβού. Οι επικεφαλείς ελπίζουν σε μεγάλη συμμετοχή, έχοντας στο πλευρό τους συνδικάτα και οργανώσεις-ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει δηλώσει την υποστήριξή της ενώ είναι βέβαιο ότι το ΠΑΜΕ δεν θα αφήσει μόνους τους «αδελφούς» αγρότες της Νίκαιας του Βαγγέλη Μπούτα.

Ανέλπιστη στήριξη έρχεται και από τους αγρότες της Πελοποννήσου που μέχρι σήμερα είχαν χαράξει δική τους πορεί:, ήδη οι Μεσσήνιοι έχουν δώσει ραντεβού στα σημεία που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ από όπου θα επιβιβαστούν σε κάθε μεταφορικό μέσο για την πρωτεύουσα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Μαρούδας Ρίζος, εκτίμησε ότι «αναμένεται σημαντική συμμετοχή, σαφώς πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Στην Αθήνα θα βρεθούν αγρότες από τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, έρχονται ακόμη και από την Κρήτη, ενώ έχουμε απευθύνει κάλεσμα να συμμετέχουν και άλλοι εργαζόμενοι. Μόνο από τη Θεσσαλία, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να κατέβουν γύρω στα 30 λεωφορεία».

Σύμφωνα με τον Μαρούδα Ρίζο, τα μπλόκα της πανελλαδικής κινητοποίησης υπολογίζονται σε περίπου 40, σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ήπειρο θα συμμετάσχουν τσήμερα αλλά και αύριο Πέμπτη στα αγροτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και την Άρτα ξεκίνησαν στις 06:00 το πρωί λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα.

Στις ανακοινώσεις τους οι κατά τόπους επιτροπές αφήνουν να εννοηθεί ότι το σημερινό συλλαλητήριο είναι μόνο η αρχή μιας ευρείας κλιμάκωσης που θα κρατήσει μέχρι να δικαιωθούν.