Ο Άρειος Πάγος επιδίκασε 127.300 ευρώ στους έξι συγγενείς του θύματος, που υπέκυψε στα τραύματά του μετά από τον ξυλοδαρμό για ένα πείραγμα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 1999 στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν δύο φίλοι περνώντας με το αυτοκίνητό τους έξω από ένα μπαρ σταμάτησαν και παρενόχλησαν φραστικά μια κυρία.

Στην συνέχεια η γυναίκα μπήκε στο μπαρ και ανέφερε το γεγονός της παρενόχλησης στο φίλο της και συνιδιοκτήτη του μπαρ.Αμέσως ο φίλος της και δύο εργαζόμενοι στο μπαρ "ως σερβιτόροι" βγήκαν από αυτό και άρχισαν να κτυπούν τους δύο φίλους που πείραξαν την κυρία με κλωτσιές και γροθιές στο πρόσωπο, στο στήθος και το κεφάλι.

Ο ένας από τους δύο φίλους έπεσε αναίσθητος και βαριά τραυματισμένος στο έδαφος, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να απομακρυνθεί, να μπει στο αυτοκίνητο και να πάει στην Αστυνομία να ζητήσει βοήθεια.

Αστυνομικοί έσπευσαν στον τόπο του επεισοδίου, κάλεσαν ασθενοφόρο που μετέφερε τον αναίσθητο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ημιπληγία αριστερά, μώλωπες στο κεφάλι και γαστροπληγία με εμετούς και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Από τις εξετάσεις προέκυψε ότι υπήρχε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία με διάχυση του αίματος στην τρίτη κοιλία και τη δεξιά πλάγια κοιλία και εγκεφαλικό οίδημα. Δύο ημέρες αργότερα, το αίμα υπήρχε σε όλες τις κοιλίες του εγκεφάλου, ενώ παρέμεινε στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε κατάσταση καταστολής.

Ο ασθενής μπήκε στη συνέχεια σε παρεντερική διατροφή, ενώ περιήλθε σε ημικωματώδη κατάσταση και ακολούθησε ληθαργική κατάσταση. Η περιπέτεια του ασθενούς συνεχίστηκε, καθώς διαπιστώθηκε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ύστερα από 46 ημέρες νοσηλείας μεταφέρθηκε στο σπίτι του, όπου η κατάστασή του επιδεινώθηκε περαιτέρω. Έπειτα από 12 ημέρες παραμονής στην οικία του, οι συγγενείς του τον μετέφεραν και πάλι στο νοσοκομείο και μία ώρα μετά απεβίωσε. Με άλλα λόγια, σε λιγότερο από δύο μήνες από τον ξυλοδαρμό ο άτυχος άνδρας έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Σύμφωνα με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, ο θάνατος επήλθε από "αθηρωματική απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς", ενώ ως μόνη αιτία θανάτου αναφέρεται ο ξυλοδαρμός, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση και το ενδοεγκεφαλικό αιμάτωμα. Παράλληλα, πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από τη Δικαιοσύνη κατέθεσαν ότι αιτία θανάτου ήταν ο ξυλοδαρμός που δέχθηκε.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση που επιδίκασε το συνολικό ποσό των 127.300 ευρώ σε συγγενείς του άτυχου άνδρα, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν, ενώ επιδικάστηκε στη σύζυγο και αποζημίωση για στέρηση της διατροφής της.

Τέλος, κατά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο τα τρία άτομα που ξυλοκόπησαν τον άτυχο άνδρα κρίθηκαν ένοχα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ύστερα από μεταβολή της κατηγορίας της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.