Μετά από 43 ληστείες -πέντε εκ των οποίων στον Βόλο- με ιδιαίτερα επικίνδυνη για ανθρώπινες ζωές μέθοδο, ο χυμός εμποτισμένος με βαριά υπνωτική ουσία με τον οποίο νάρκωναν τα ηλικιωμένα θύματά τους, βγήκε ...ξυνός στις τρεις λησταρχίνες.

Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερις ημεδαποί Ρομά: τρεις γυναίκες ηλικίας 35, 40 και 42 ετών αντίστοιχα και ένας 40χρονος άνδρας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, πλαστογραφία και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Από την αστυνομική έρευνα, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί 43 ληστείες, τετελεσμένες και απόπειρες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις όπως στην Καλαμάτα, την Πρέβεζα, το Βόλο, τη Λιβαδειά, την Κατερίνη και τη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, συστήθηκε ειδική ομάδα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στην οποία ανατέθηκε η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η σύλληψή τους. Και οι τέσσερις της συμμορίας έπεσαν διαδοχικά στα χέρια της αστυνομίας, όταν μετά από συντονισμένη επιχείρηση εντοπίστηκαν διαδοχικά στην περιοχή των Πατησίων και της Αγίας Βαρβάρας.

Το πέρασμα της συμμορίας από τον Βόλο, τον περασμένο Δεκέμβριο, «χτυπώντας» συνολικά σε πέντε κατοικίες ηλικιωμένων -μοναχικών ατόμων ή ζευγαριών- είχε σκορπίσει το φόβο. Τις ληστείες μετά από συστηματική έρευνα είχε εξιχνιάσει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, η οποία αποκάλυψε τις ταυτότητες των τριών αθίγγανων γυναικών.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, με διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των γυναικών: Νεκταρία Τσιγκοπούλου του Σπυρίδωνος και της Βαρβάρας, 41 ετών, την Μαρία Τσιγκοπούλου του Κωνσταντίνου και της Αντιγόνης, 34 ετών, και την Ολυμπία Ιορδανίδου του Ευάγγελου και της Μαρίας, 39 ετών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι μετά τη δημοσιοποίηση οι τρεις αθίγγανες, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, προχώρησαν σε παρεμβάσεις στα χαρακτηριστικά τους, ώστε να μην μοιάζουν με τις φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν. Μάλιστα, έκαναν ...διάλειμμα ενός μήνα από τη δράση τους.

Η συμμορία με τους υπνω-χυμούς επισκέπτονταν ηλικιωμένους και με διάφορα προσχήματα τους προσέγγιζαν στον δρόμο και τους οδηγούσαν και πάλι στα σπίτια τους. Ενώ οι ηλικιωμένοι βρίσκονταν υπό την επήρεια των υπνωτικών, οι δράστες τους εκμαίευαν την ακριβή θέση όπου φύλασσαν χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή και λοιπά ήδη αξίας. Οταν έχαναν τις αισθήσεις τους, με τη συνδρομή των συνεργών τους, που εισέρχονταν στην οικία, αφαιρούσαν τα παραπάνω είδη. Επιπλέον, ερευνούσαν και τους λοιπούς χώρους των σπιτιών, ενώ αφαιρούσαν και τα κοσμήματα που έφεραν πάνω τους οι παθόντες.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τους παθόντες, καθώς οι δράστες χορηγούσαν υπνωτικά χάπια σε ηλικιωμένους ανθρώπους με βεβαρημένο πολλές φορές ιατρικό παρελθόν και ασθενείς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η υγεία τους αλλά ακόμα και η ίδια τους η ζωή. Από τις ληστείες αποκόμισαν χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή απροσδιόριστης μέχρι στιγμής αξίας, χρυσές λίρες, συσκευές κινητών τηλεφώνων, πιστωτικές κάρτες κ.α.