Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Στην πλατεία Συντάγματος έφτασαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα οι αγρότες που πραγματοποίησαν πορεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου.

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής παρέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή και κάλεσαν τους διαδηλωτές να διαλυθούν και να επιστρέψουν στα μεταφορικά μέσα για να επιστρέψουν στις περιοχές από τις οποίες ήρθαν στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 3000 αγρότες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, ενώ προσυγκέντρωση έκαναν νωρίς το πρωί στην Ομόνοια και 700 μέλη του ΠΑΜΕ που ενώθηκαν με τους αγρότες έξω από το υπουργείο.

Στο συλλαλητήριο βρέθηκαν ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρρήγα, ο Μανώλης Γλέζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Διαμαντόπουλος,ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Παντελάκος.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε: «Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει, να αφουγκραστεί, τη φωνή της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η αισχρή φοροληστεία σε βάρος του Έλληνα αγρότη. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής για να μπορεί να ανασάνει, να μπορεί έστω να επιβιώσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο Έλληνας αγρότης.

Προσπάθεια κατευνασμού από την κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σε αυτήν διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την επόμενη πενταετία. Θα εξαιρούνται, επίσης, από το τέλος επιτηδεύματος όσοι αγρότες τηρήσουν βιβλία και ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Στον ΟΓΑ αντιπροσωπεία των αγροτών 

Την πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) στις υπηρεσίες περίθαλψης ακόμη και αν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, ζήτησε από τη διοίκηση του Οργανισμού αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα.

Η επιτροπή επισκέφτηκε το πρωί τα γραφεία του Οργανισμού και συναντήθηκε με το διοικητή Ξενοφών Βεργίνη και τον υποδιοικητή Μιχάλη Τσελέπη.

Οι επικεφαλής του Οργανισμού δήλωσαν ότι συμμερίζονται τα αιτήματα των αγροτών και τόνισαν ότι ο ΟΓΑ σαν ασφαλιστικός φορέας βρίσκεται στον πλευρό των αγροτών και δίνει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα προκειμένου σε αυτή τη φάση της κρίσης να αντιμετωπιστούν πρακτικά και αποτελεσματικά όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεως, από τις 2 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων, η στάση γίνεται για συμπαράσταση στην κινητοποίηση των αγροτών. 
 

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες μοίρασαν ρύζι και έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φάνης Αλμπάνης, μέλος της "Πρωτοβουλίας".

Οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης των βουλευτών της Κεντρικής Μακεδονίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ακριβής ημέρα του "ραντεβού", στο οποίο θα τεθούν -μεταξύ άλλων- ζητήματα όπως η φορολόγηση και το κόστος παραγωγής.

Ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως να ικανοποιηθεί έστω κι ένα μέρος των αιτημάτων των αγροτών και να λήξει το θέμα.

Για αύριο, οι αγρότες της Κουλούρας έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Οι Βορειοελλαδίτες αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και περίπου 20 ημέρες λένε "όχι" στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.