Νέα υπόθεση απάτης με ΜΚΟ ύψους αυτή τη φορά 2.500.000 από το διοικητικό συμβούλιο Εθελοντικής Οργάνωσης Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα έφερε στο φως η ΕΛ.ΑΣ.

Στην υπόθεση εμπλέκεται το διοικητικό συμβούλιο της Εθελοντικής Οργάνωσης ΕΣΕΠΑ, τα μέλη του οποίου κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η Οργάνωση είχε ως χαρακτήρα την εθελοντική δασοπυρόσβεση και λάμβανε χρήματα και δωρέες (είτε απειλώντας είτε επιχειρώντας να δωροδοκήσει) από δήμους τα οποία φέρεται ότι κατέληγαν στους λογαριασμούς των μελών του ΔΣ της ΜΚΟ  με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόεδρος της ΜΚΟ ΕΣΕΠΑ είναι ο κ. Νίκος Σαχινίδης. 

«Θύμα» και ο Φούχτελ

Στην οργάνωση πρόσφατα δώρισε οχήματα και ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Γιόακιμ Φούχτελ σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στα τέλη του 2013 στη Γερμανία έγινε τελετή παράδοσης στην ΕΣΕΠΑ πέντε οχημάτων τα οποία ήταν «δωρεά του Ομοσπονδιακού υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας προς το ΕΣΕΠΑ και θα μετατραπούν σε πυροσβεστικά βυτιοφόρα, χωρητικότητας 10.000 λίτρων, καθιστώντας τα έτσι τα μεγαλύτερα στην κατηγορία τους στην Ελλάδα».

Η παράδοση των οχημάτων είχε γίνει σε ειδική εκδήλωση, στο πλαίσιο της 4ης ελληνογερμανικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Οκτωβρίου στη Νυρεμβέργη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, γερμανικών ΜΜΕ και ελλήνων δημοσιογράφων.

Μεταξύ των άλλων, παρευρέθηκαν ο κ. Φούχτελ, κοινοβουλευτικός υφυπουργός, εντεταλμένος της καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνέλευση, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, ο Νίκος Σαχινίδης, πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.:

«Ολοκληρώθηκε πολύμηνη και μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση υπόθεσης κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητικής δωροδοκίας από Σωματείο-εθελοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος των τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εθελοντικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της.

Στο πλαίσιο της έρευνας και σε συνδυασμό με την σε βάθος διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του Σωματείου διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι, από το 2000 ως και σήμερα, απέσπασαν χρηματικά ποσά από Δήμους της χώρας και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει το ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ για την απόσπαση των χρηματικών ποσών, οι εμπλεκόμενοι παρουσίαζαν σε Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις ψευδή εικόνα σχετικά με:

  •  το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών
  •  τη λειτουργική ικανότητα των οχημάτων, πυροσβεστικών και ασθενοφόρων, που η οργάνωση διέθετε στους Δήμους. Τα παραπάνω οχήματα είχαν παραχωρηθεί στο σωματείο με τη μορφή δωρεάς από χώρες της Ευρώπης και πρόκειται για παλιά μεταχειρισμένα οχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί και δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και σε κάθε περίπτωση δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Με τη μεθοδολογία αυτή και προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφερναν να αποσπούν χρηματικά ποσά με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών.

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου, προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ποινικής διερεύνησης και αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται».