Όλο και περισσότεροι Έλληνες εγκαταλείπουν τα πολυτελή τους αυτοκίνητα σε γκαράζ και δρόμους να… σκουριάσουν, αφού δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και να καλύψουν τα έξοδά τους, και πλέον μετακινούνται με μηχανάκια, σημειώνουν οι New York Times.

Στο άρθρο φιλοξενούνται μαρτυρίες Ελλήνων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τα ακριβά τους αυτοκίνητα με μηχανάκια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εικόνα αυτοκινήτων, όπως Mercedes, BMW και Porsche Cayenne, που είναι παρκαρισμένα σε δρόμους χωρίς πινακίδες, με αποτέλεσμα να σκονίζονται και να σκουριάζουν.

Στη χώρα που κάποτε μετρούσε τα περισσότερα Cayenne, κατά κεφαλή στην Ευρώπη, τώρα δεν βλέπεις κανένα, τονίζει το δημοσίευμα προσθέτοντας πως «Οι Έλληνες έχουν μία μακρόχρονη σχέση λατρείας με τα αυτοκίνητα, αγοράζοντας περισσότερα κατά κεφαλή από πολλούς ευρωπαίους γείτονές τους. Πλέον, όμως, η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο νεκροταφείο εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων», επισημαίνεται.

Και συμπληρώνει: «Τις τελευταίες μέρες του 2013, πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έκαναν ουρές στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους, επιλέγοντας άλλα οικονομικότερα μέσα μετακίνησης».

Αυτή η εξέλιξη έχει ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό τους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αντί να εισάγουν πολυτελή αυτοκίνητα από το εξωτερικό, πλέον, τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές και τα εξάγουν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περισσότερα από 280.000 αυτοκίνητα πωλούνταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, με τα ποσοστά να πέφτουν κατακόρυφα την τελευταία τριετία: μέσα στο 2013, πωλήθηκαν μόνο 59.000 και επρόκειτο κυρίως για φτηνά μοντέλα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη σύλληψη του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος οδηγούσε το ανασφάλιστο αυτοκίνητό του με πλαστές πινακίδες. «Πολλοί λένε ότι και μόνο από το γεγονός της σύλληψης του κ. Λιάπη προκύπτουν καλά νέα για τους Έλληνες. Είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα αλλάζουν».