Ο Λουίτζι από το Τορίνο, ο Χέλντερ από την Μπράγκα, ο Βλαντιμίρ από την Κλουζ Ναπόκα και η Δήμητρα από τη Θεσσαλονίκη κάθησαν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Όλοι τους Ευρωπαίοι πολίτες, που ελπίζουν κι ονειρεύονται, ενώ συνάμα αγωνιούν για το αύριο και αναζητούν απαντήσεις σε θέματα που τους απασχολούν.

Μαζί με άλλους νέους από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, ήταν συνεπής στο "ραντεβού" που κλείστηκε στη Θεσσαλονίκη. Η παρέα των τεσσάρων χωρών "έδεσε" με αφορμή ένα διεθνές workshop, που διοργάνωσε η "Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014" και είχε ως κύριο θέμα την πρώτη ψήφο στις Ευρωεκλογές και το Ευρωκοινοβούλιο.

"Ποιος είναι ο βασικότερος λόγος για να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;". "Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ και πώς μπορεί να προετοιμάσει τους νέους ανθρώπους που θα βγουν στην αγορά εργασίας;". "Γιατί θα πρέπει να ψηφίσουμε Ευρωεκλογές;".

Ερωτήματα όπως τα παραπάνω, έθεσαν οι τριάντα νέοι κατά τη διάρκεια των εργασιών στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας απαντήσεις από τους αρμόδιους, λίγο καιρό προτού στηθούν οι κάλπες. Οι απορίες αποτελούν μέρος μιας καμπάνιας και τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Κι αν τα ερωτήματα είναι κοινά, τα προβλήματα των νέων φαίνεται πως διαφέρουν, με τους νέους από την Ελλάδα να εστιάζουν στην κρίση. "Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο στην Ελλάδα είναι φυσικά η ανεργία" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 21 ετών Αποστολία- Ελισάβετ Κατσανά, προσθέτοντας: "Με αρκετά παιδιά που συζητάω είναι δυσαρεστημένα από την κατάσταση που επικρατεί και ψάχνουν τρόπους να φύγουν στο εξωτερικό. Η Ευρώπη είναι ένας τόπος όπου μπορείς να βρεις δουλειά".

"Οι νέοι στην Ελλάδα έχουν απογοητευτεί. Πρέπει όμως στην Ευρώπη να έχουμε λόγο. Τα παιδιά θέλουν να μάθουν θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούν απαντήσεις μέχρι τις Ευρωεκλογές" προσθέτει η νεαρή κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι υπόλοιποι στόχοι, όμως, είναι κοινοί. "Ίδιο χρήμα, όχι σύνορα" τονίζει ο Λουίτζι από το Τορίνο, ενώ η Βασιλική συμπληρώνει: "Νέες ιδέες και οράματα μεταξύ των εθνών".

"Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ευκαιρίες για ζωή. Περισσότερα ταξίδια, μόρφωση και ανθρώπινα δικαιώματα" αναφέρει, από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ από την Κλουζ Ναπόκα.

Οι νέοι από τις τέσσερις πόλεις, που όλες κατέκτησαν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, (Τορίνο 2010, Μπράγκα 2012, Θεσσαλονίκη 2014, Κλουζ Ναπόκα 2015) επιλέχτηκαν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο workshop μέσα από ένα ηλεκτρονικό κουίζ γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο, οργανώσεις νέων από τη Θεσσαλονίκη και την Μπράγκα υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο συνεργασίας ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο "δέσιμο" για το μέλλον.

"Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας. Στόχος μας ήταν να ξεκινήσουν τη συνεργασία και οι νέοι μεταξύ τους" δήλωσε ο συντονιστής από την Μπράγκα Κάρλος Σάντος.

"Να βγουν οι νέοι να ψηφίσουν. Ενδιαφέρονται για την Ευρώπη αλλά δεν ξέρουν πώς δουλεύει το σύστημα. Εμείς θέλουμε με τις δράσεις μας να τους εμπνεύσουμε να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές" πρόσθεσε η συντονίστρια από το "Θεσσαλονίκη 2014" Πέρη Κουρακλή.