current views are: 1

22 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση06:59

Ο ιός της γρίπης έθεσε σε συναγερμό το ΚΕΕΛΠΝΟ – 55 θύματα στην Ελλάδα

Ανήσυχες είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας από την επιδημία της γρίπης που φέτος χτύπησε επιθετικά:

Δημοσίευση 06:59’
αρθρο-newpost

Ανήσυχες είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας από την επιδημία της γρίπης που φέτος χτύπησε επιθετικά:

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Ανήσυχες είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας από την επιδημία της γρίπης που φέτος χτύπησε επιθετικά:

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής 55 άνθρωποι είχαν υποκύψει, χάνοντας τη ζωή τους, ενώ 64 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 181 άτομα.

Έχουμε ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών ολόκληρης της περιόδου 2011 – 2012 (53) και της περιόδου 2012 – 2013 (48).

Με τη χθεσινή του ανακοίνωση το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Η φετινή εποχική γρίπη χαρακτηρίζεται από την κυκλοφορία του στελέχους H1N1pdm2009. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα σοβαρή νόσο ακόμη και σε νεαρά, κατά τα άλλα υγιή άτομα. Η φετινή επιδημία χαρακτηρίζεται από σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι θα χορηγούνται δωρεάν αντιγριπικά φάρμακα από τα νοσοκομεία.

Ο H1N1pdm2009 που «ταξίδεψε» στο μέλλον

Πρόκειται για τον ιό που είναι γνωστός ως Η1Ν1 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2009, στο Μεξικό και προκάλεσε πανικό παγκοσμίως.

Μέχρι και το 2010 είχε εκδηλωθεί μια επιδημία με θύματα άτομα νεαρά και υγιή -με μέσο όρο ηλικίας – που όμως κατάφερναν να τον ξεπεράσουν σε μεγάλο ποσοστό.

Σε ασθενείς με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας.

Ονομάζεται και «πανδημική γρίπη», γιατί προκάλεσε, από την εμφάνισή του, πραγματική πανδημία. Είναι ανθρώπινος ιός, για τον οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία στον πληθυσμό, παρά μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε ιούς γρίπης που κυκλοφορούσαν πριν το 1957. Η μη ύπαρξη ανοσίας στον πληθυσμό είναι η κύρια αιτία που ο ιός αυτός μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Οι ομάδες «υψηλού» κινδύνου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που έχει εκδοθεί από τον Οκτώβριο του 2013, Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο, επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, τοιουτοτρόπως και για την περίοδο 2013 – 2014 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, μετά από γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Παρότι το προληπτικό μέτρο του αντιγριπικού εμβολιασμού απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου υπενθυμίζουμε ότι είναι οι εξής:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

• Μεταμόσχευση οργάνων

• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.

• Χρόνια νεφροπάθεια.

• Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί


σχετικα αρθρα