current views are: 1

23 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση13:46

Έμποροι σε ρόλο μεσίτη

Πρώην ζαχαροπλάστες, έμποροι ρούχων και πάσης φύσεως επιτηδευματίες ασκούν σήμερα παράνομα το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων, λειτουργώντας ανεπίσημα, χωρίς καμία κατάρτιση ή προηγούμενη εμπειρία. 

Δημοσίευση 13:46’
αρθρο-newpost

Πρώην ζαχαροπλάστες, έμποροι ρούχων και πάσης φύσεως επιτηδευματίες ασκούν σήμερα παράνομα το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων, λειτουργώντας ανεπίσημα, χωρίς καμία κατάρτιση ή προηγούμενη εμπειρία. 

Πρώην ζαχαροπλάστες, έμποροι ρούχων και πάσης φύσεως επιτηδευματίες ασκούν σήμερα παράνομα το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων, λειτουργώντας ανεπίσημα, χωρίς καμία κατάρτιση ή προηγούμενη εμπειρία. Αυτό καταγγέλλουν εσχάτως όλο και περισσότεροι μεσίτες, με εμπειρία δεκαετιών στην αγορά ακινήτων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι με τον πρόσφατο νόμο του 2012 το επάγγελμα του μεσίτη θεσμοθετήθηκε πλήρως, εντούτοις η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Οπως προκύπτει, η ύφεση στην οικονομία, και στην αγορά ακινήτων ειδικότερα, έχει προκαλέσει έξαρση του φαινομένου της παραμεσιτείας, το οποίο βέβαια δεν είναι κάτι νέο, καθώς προϋπήρχε της κρίσης. Οι εν λόγω επιτήδειοι άλλοτε δήλωναν μεσίτες, άλλοτε σύμβουλοι ακινήτων κι άλλοτε διαφημιστές/προωθητές ακίνητης περιουσίας, κατορθώνοντας να αποσπούν αμοιβές από ιδιοκτήτες και πωλητές, συχνά παραπλανώντας τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ασφαλώς, όλη η σχετική δραστηριότητα γινόταν αφορολόγητα, καθώς τίποτα δεν δηλωνόταν στην εφορία.

«Αν και θα περίμενε κανείς ότι το φαινόμενο θα εξασθενούσε λόγω της κρίσης, εντέλει διαπιστώνουμε καθημερινά ότι λειτουργούν στην αγορά εκατοντάδες παραμεσίτες, χωρίς καμία σχετική άδεια λειτουργίας», τονίζει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών – Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και νόμιμα μεσιτικά γραφεία εμφανίζονται να διατηρούν δεκάδες «συνεργάτες», οι οποίοι δεν έχουν άδεια μεσίτη.

Στόχος είναι να εξασφαλίσουν περισσότερες συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων με το λιγότερο δυνατό φορολογικό κόστος, καθώς τίποτα δεν ελέγχεται, αναφέρουν μεσίτες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Αλλωστε, οι μεσίτες καλούνται να καταβάλλουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), επομένως το οικονομικό κίνητρο της παραμεσιτείας είναι εξαιρετικά ισχυρό, τη στιγμή που ο έλεγχος είναι δύσκολος. Για παράδειγμα, μπορεί ένας τέτοιος παραμεσίτης να βάλει αγγελία διαφήμισης πωλούμενου ακινήτου ως ιδιώτης και όχι ως επαγγελματίας, καθιστώντας τη διάκριση των πραγματικών από τους παραμεσίτες πρακτικά αδύνατη.

Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετοί μεσίτες οι οποίοι προχώρησαν σε κλείσιμο της επιχείρησής τους, αλλά στην πράξη εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην αγορά, προκειμένου έτσι να μην έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Αλλωστε, στον κλάδο των μεσιτών το βασικότερο «κεφάλαιο» δεν είναι το οικονομικό, αλλά οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις.

«Οπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, το πρόβλημα αυτό δημιουργεί στην ουσία συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο και οδηγεί ακόμα περισσότερα νόμιμα γραφεία στο κλείσιμο», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθώς πλέον η πίτα της αγοράς έχει μικρύνει επικίνδυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 είχαν καταγραφεί πάνω από 115.000 συναλλαγές ακινήτων πανελλαδικά, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι δεν ξεπέρασε τις 10.000.


σχετικα αρθρα