Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Την δική του παράδοξη και θεωρητικά διπλωματική πρόταση, σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και τις πρόσφατες δηλώσεις του ηθοποιού George Clooney, διατυπώνει ο Νίκολας Πένι, διευθυντής της βρετανικής Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Όπως σημειώνει ο κ. Πένι στο βρετανικό Times της Κυριακής, «Δεν νομίζω ότι το να τα γυρίσουμε απλά πίσω θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση, αλλά θεωρώ ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν ανοιχτό στο να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα, αρκεί να μη γίνει έμμονη ιδέα το σε ποιον ανήκουν πραγματικά» αναφέρει ο Νίκολας Πένι. Οι δηλώσεις του κ. Clooney δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόσθεσε.

«Προσωπικά, δεν θα μου άρεσε να τα σκέφτομαι να ταξιδεύουν μπρος-πίσω σε όλον τον κόσμο, αλλά σίγουρα το Βρετανικό Μουσείο έχει ως έναν βαθμό αναγνωρίσει τη βαθιά σημασία που έχουν για την Ελλάδα. Έχει πρακτικά τεθεί υπό σκέψη ότι ορισμένα εξ αυτών θα μπορούσε να τα δανείσει στην Ελλάδα, αρκεί να μη γίνουν πιόνια πολιτικής εκμετάλλευσης» σχολίασε.

«Πολλοί πιστεύουν ότι είναι εξ ορισμού το αυθεντικό πλαίσιο, αλλά αν επιστρέφονταν στην Ελλάδα δεν θα τοποθετούνταν στο Μνημείο λόγω της μόλυνσης. Ακόμη κι αν βρίσκονταν εκεί, το Μνημείο είναι ερείπιο και αυτά είναι πολύ κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα δει κάποιος όπως ήταν στην αρχική τους θέση. Αυτός είναι ένας συναισθηματικός μύθος, η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω» κατέληξε ο Νίκολας Πένι.