Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

«Λαθρεμπόριο καυσίμων υπάρχει. Τα νούμερα που φαντάζεστε δεν υπάρχουν», λέει ο πρόεδρος των Τελωνειακών υπαλλήλων, αναφερόμενος στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που αναφέρονται ως διαφυγόντα κέρδη.

Ο Δημήτρης Τριμπόνιας παραθέτει στο newpost με αριθμούς, την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα, σχετικά με τη διακίνηση των καυσίμων και τα κυκλώματα που τη λυμαίνονται:

«Μέχρι και την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εξίσωσε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, το λαθρεμπόριο ανθούσε στα πρατήρια, όμως τα διαφυγόντα κέρδη δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο το παρουσίαζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Η αλήθεια είναι ότι τώρα το κράτος χάνει περισσότερα χρήματα. Παλαιότερα οι διαφυγόντες δασμοί δεν ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σήμερα, χάνει σε φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ επειδή ο κόσμος δεν καταναλώνει πετρέλαιο».

Με την εξίσωση της τιμής δεν υπάρχει, πλέον, λόγος, να διακινηθεί λαθραίο καύσιμο στην αγορά. 

Στη ναυτιλία, όμως, όπου η τιμή του λίτρου είναι χαμηλότερη, υπάρχει πεδίο δράσης για τους «αετονύχηδες».

Και πάλι, επιμένει ο κύριος Τριμπόνιας, η έκταση που έχει δοθεί στο φαινόμενο είναι παραπάνω από υπερβολική:

«Από το 2012 μέχρι και το 2013 στη ναυτιλία διακινήθηκαν περίπου 520-560 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τζίρο 220 εκατομμύρια ευρώ. Σας διαβεβαιώνω ότι η ποσότητα που διακινήθηκε λαθραία δεν ξεπερνά το 10%. Αν υποθέσουμε ότι ολόκληρο το λαθραίο εμπόρευμα διοχετεύτηκε στα πρατήρια-κάτι που φυσικά δεν ισχύει γιατί ένα μεγάλο μέρος επιστρέφει στη ναυτιλία- τότε οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίζονται σε 20 εκατομμύρια ευρώ».

Σε πολύ λιγότερα, τα υπολογίζει ο εφοπλιστής Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος μιλώντας στο newpost, εξηγεί ότι «στο λαθρεμπόριο καυσίμων δεν επιδίδονται οι σοβαροί εφοπλιστές στη χώρα γιατί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από μια τέτοια διαδικασία. Όταν οι κρατικές υπηρεσίες υπολογίζουν τα ποσά που χάνονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, περιμένω να μου πουν και ποιοι είναι αυτοί που κάνουν το λαθρεμπόριο στη χώρα. Για τη ναυτιλιακή αγορά όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, το ποσό αυτό είναι τεράστιο».