«Προοπτικές των σχέσεων μεταξύ ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Τιράνων» είναι ο τίτλος του επιστημονικού συμποσίου που θα διοργανώσουν από κοινού στη Θεσσαλονίκη τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στην Πρυτανεία ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος με αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Τιράνων με επικεφαλής τον πρύτανη Ντόρι Κούλε, στην οποία συμμετείχε και ο πρόξενος της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Ριζά Πόντα.

Το συμπόσιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του ΚΕΔΕΑ, θα επικεντρωθεί σε τρεις θεματικές ενότητες (Οικονομία, Πολιτισμός/Παιδεία και Περιβάλλον), με ομιλητές έναν εκπρόσωπο από κάθε Πανεπιστήμιο για κάθε τομέα.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η εδραίωση της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο και κατ' επέκταση η διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με δεδομένη την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Τίρανα για ένταξή τους στην "ευρωπαϊκή οικογένεια".