Να πραγματοποιείται κάθε χρόνο η πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πορεία μνήμης διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, με σημείο αφετηρίας την πλατεία Ελευθερίας, εκεί όπου οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν τον Ιούλιο του 1942 τα άρρενα μέλη της Ισραηλτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (18-45 ετών) υποβάλλοντάς τους σε βασανισμό και ταπείνωση, και τερματισμό στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, απ' όπου στις 15 Μαρτίου του 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο προς τα στρατόπεδα κολαστήρια του Γ' Ράιχ, μεταφέροντας πάνω από 2500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

«Είναι υποχρέωσή μας να θυμίζουμε στις νέες γενιές το Ολοκαύτωμα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καλώντας και τους μαθητές να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν όσοι το επιθυμούν. Επίκεντρο θα είναι, ωστόσο, η 15η Μαρτίου, για να θυμίζει την αναχώρηση εκείνου του πρώτου συρμού.

Μέχρι τις 2 Αυγούστου του 1943, 56.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης με συνολικά 19 σιδηροδρομικές αποστολές θα οδηγούνταν τελικά στα στρατόπεδα Άουσβιτς- Μπίρκεναου. Από αυτούς δεν θα ξαναγύρισαν πάρα μόνο 1950.