current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση20:06

Επανέρχεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο (Βίντεο)

Ενεργοποιείται η διάταξη νόμου που επαναφέρει την επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για σχεδόν όλο το δημόσιο. 

Δημοσίευση 20:06’
αρθρο-newpost

Ενεργοποιείται η διάταξη νόμου που επαναφέρει την επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για σχεδόν όλο το δημόσιο. 

Ενεργοποιείται η διάταξη νόμου που επαναφέρει την επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για σχεδόν όλο το δημόσιο

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, με απόφαση της κυβέρνησης επανέρχεται το επίδομα ύψους 150 ευρώ, έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η οποία έχει πάρει το δρόμο της δημοσιοποίησης στο ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμους που εκπονήθηκαν στα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012 το εν λόγω επίδομα είχε καταργηθεί για τους περισσότερους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Η διάταξη αφορά στους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (συμπεριλαμβανονμένου του ΟΓΑ), τους δασκάλους και τους καθηγητές, τους υπαλλήλους της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, του γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και τους μόνιμους αγροτικούς γιατρούς, τους υπαλλήλους της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ανεξάρτητων Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, τους υπαλλήλους των περιφερειών, της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, τους υπαλλήλους και, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου, τους θρησκευτικούς λειτουργούς των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, των εξομοιούμενων προς αυτά κατά την παράγραφο 3, του άρθρου 63, του ν.3801/2009 (Α’ 163) των λοιπών εκκλησιών, δογμάτων και κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών, που επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για να ενεργοποιηθεί η χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει οι φορείς στους οποίους υπάγονται οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτημα στο κατά περίπτωση εποπτεύων υπουργείο, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, για το σύνολο των φορέων που εποπτεύει, και να το υποβάλλει στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή, εκτιμώντας και την απαιτούμενη δαπάνη.

«Αφορά λίγους, μικρό το δημοσιονομικό κόστος» απαντά το ΥΠΟΙΚ

«Η ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού  εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος» απαντάει το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του. 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, «το  δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο και η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Με τη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 4235/2014 παρεσχέθη η δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου που για διαδικαστικούς λόγους δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε προσωπικό που απασχολείται σε ειδικότητες που δικαιολογούν τη χορήγηση του να υποβάλουν προτάσεις χορήγησης του εν λόγω επιδόματος.

Η ρύθμιση αφορά μικρό αριθμό προσωπικού εποπτευόμενων από το Δημόσιο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου τα οποία δεν είχαν υποβάλει αιτήματα χορήγησης του επιδόματος εντός της αρχικής προθεσμίας που όριζε ο ν. 4024/2011.

Το δημοσιονομικό κόστος είναι ασήμαντο και η ρύθμιση έγινε για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αφού το προσωπικό κάποιων φορέων με συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είχε πάρει το επίδομα ενώ στο προσωπικό άλλων φορέων με τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες είχε χορηγηθεί.

Η παροχή της δυνατότητας υποβολής πρότασης δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επαναφορά του παλαιότερου καθεστώτος αλλά απλώς άρση ανισοτήτων μεταξύ προσωπικού που εργάζεται υπό ακριβώς ίδιες συνθήκες.

Άλλωστε, καμία απόφαση χορήγησης επιδόματος με την συγκεκριμένη εξουσιοδοτική διάταξη δεν έχει εκδοθεί».

 


σχετικα αρθρα