Γράφει η Γωγώ Κυριαζή

Τα έσοδα που καταγράφονται στα ταμεία τους δεν φαίνονται αρκετά ώστε να αποτρέψουν τις "θυσίες" στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο λόγος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχουν ήδη αρχίσει τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων τους.

Μετά τη Cosmote, τη σκυτάλη πήρε η Vodafone, που σύμφωνα με το Σωματείο εργαζομένων της έχει ήδη ξεκινήσει με "συνοπτικές" διαδικασίες τη μείωση προσωπικού.

Οι περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό της Vodafone δεν είναι νέο φαινόμενο αφού από το 2009, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχουν σημειωθεί πάνω από 100 απολύσεις. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των εργαζομένων- όπως αυτή έχει δημοσιευτεί σε ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο- μόνο τη τελευταία εβδομάδα έχουν δει τη πόρτα εξόδου 20 υπάλληλοι, ενώ όσοι παραμένουν στη θέση τους ανησυχούν για νέα "χιονοστιβάδα" απολύσεων το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια ανακοίνωση, "η εταιρεία αθόρυβα έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε μαζική μετατροπή των ιδιόκτητων καταστημάτων σε σύμβαση δικαιοπαροχής, με τις ανάλογες δυσμενείς εργασιακές μετατροπές στους εργαζόμενους σ' αυτά."

Η Vodafone, πάντως, αποφάσισε να πρωτοτυπήσει στο θέμα των απολύσεων και δεν ακολουθεί τη "πεπατημένη" της εθελούσιας εξόδου.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας δημιουργήθηκε ένα απίστευτο κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας στη διεύθυνση του Customer Care (Εξυπηρέτηση Πελατών), στα κτίρια της Λυκόβρυσης. Οι προϊστάμενοι καλούσαν τον έναν μετά τον άλλο συναδέλφους, στους οποίους άσκησαν αφόρητες πιέσεις για να αποσπάσουν τις "παραιτήσεις" των συναδέλφων. Τους προσέφεραν, μάλιστα, και ως "αντάλλαγμα" ένα ποσό που ξεπερνά ελαφρώς την αποζημίωση απόλυσης.

Μιλώντας στο newpost, η γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων της Vodafone, κ. Δήμητρα Μπενίση, έκανε λόγο για "βελούδινες απολύσεις" και δήλωσε πως "πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι εξωθήσεις σε “παραίτηση” στην Διεύθυνση Operations" τις τελευταίες ημέρες χωρίς όμως να είναι καταγεγραμμενος επίσημα ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που έχουν χάσει τη θέση τους.

Σύμφωνα με την κ. Μπενίση, "οι καταγγελίες από συναδέλφους της για πιέσεις της εταιρείας να παραιτηθούν με οικονομικά ανταλλάγματα φυσικά, πυκνώνουν ενώ η Διοίκηση χρησιμοποιεί ως μόνιμη πρόφαση τις συγχωνεύσεις τμημάτων."

Η ίδια, μάλιστα, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα απαιδιόδοξη για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο χρονικό διάστημα, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο νέων απολύσεων.

Για τους λόγους αυτούς, το Σωματείο, μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισε 24ωρη απεργία σε όλο τον όμιλο για αύριο, Πέμπτη.

Σημειώνεται, τέλος, πως παρά τη πρόσκληση που απηύθυναν τα μέλη του Σωματείου στη Διοίκηση της εταιρείας για δημόσιο διάλογο σήμερα στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, δεν παρέστη τελικά κανένας εκπρόσωπος της Vodafone.

Το newpost επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου της Vodafone αλλά δεν έλαβε καμία επίσημη απάντηση για τις καταγγελίες των εργαζομένων.