Την ικανοποίησή της εξέφρασε στο χθεσινό ραντεβού η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκρεμμότητες. 

Το υπουργείο στη συνάντηση της Παρασκευής, παρουσίασε απτά αποτελέσματα όσον αφορά στα θέματα της διαθεσιμότητας, των απολύσεων και της μείωσης των διοικητικών βαρών, που προωθούνται σε 13 τομείς της οικονομίας, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στο επίπεδο της διαθεσιμότητας και του στόχου των 15.000 υποχρεωτικών απολύσεων για τη διετία 2013-2014, όσο και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Επίσης, άκουσαν με ικανοποίηση τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την επιτάχυνση της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο και την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αλλά και τις νομοθετικές παρεμβάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας 

Συνοπτικά, όπως ανέφεραν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημάνθηκαν τα εξής σημεία: 

1. Η πορεία της διαδικασίας  των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Το 2013 απολύθηκαν 3.600 περίπου, ενώ μέχρι την 31η Δεκέμβρη του 2014 θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 11.400, στόχος που από πλευράς τρόικας κρίνεται απολύτως «ρεαλιστικός».

2. Η ένταξη στην κινητικότητα 21.000 δημοσίων υπαλλήλων (85% του στόχου των 25.000).

3. Η επιτάχυνση και βελτίωση της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης.

4. Η μείωση των διοικητικών βαρών και  η απλοποίηση διαδικασιών στο Δημόσιο

Από που θα φύγουν 11.500 δημόσιοι υπάλληλοι 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις απολύσεις του 2014 αφορά την απομάκρυνση:

- 500 επίορκων, που εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν με τελεσίδικες αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων

- 2.400 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, που εκτιμάται ότι δεν θα αποδεχθούν την επιλογή να εργαστούν στον ασφαλιστικό φορέα και θα αποχωρήσουν διαλέγοντας την εξωτερική συνεργασία με τον οργανισμό

- 1.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν λόγω ανικανότητας ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών.

- 1.500 υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης νομικών προσώπων και μείωσης των δομών σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις.

- 6.000 υπαλλήλων, που έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα ολοκληρώσουν το 8μηνο που προβλέπει ο νόμος χωρίς να έχουν καταφέρει να τοποθετηθούν σε άλλη θέση και συγκεκριμένα: στις 22 Μαρτίου αναμένεται να απομακρυνθούν 2.000 μόνιμοι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα από τον Ιούνιο του 2013, εκ των οποίων 1.600 σχολικοί φύλακες και 400 εκπαιδευτικοί. 

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο αναμένει να απομακρυνθεί σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές και έχουν χάσει τις δικαστιές μάχες (το 2013 απομακρύνθηκαν 1.600 εργαζόμενοι), καθώς και από τον έλεγχο των πιστοποιητικών για τους 35.000 μονιμοποιηθέντες με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. 

12.799 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα από τον Ιούλιο 

Σχετικά με το ζήτημα της διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή, από τις 23 Ιουλίου του 2013 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 12.799 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ δυνάμει της αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ έχουν τεθεί σε καθεστώς κινητικότητας 7.581 υπάλληλοι του Οργανισμού. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα διεξαχθεί το πρόγραμμα Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας. 

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι 12.799 υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας προέρχονται από τους ΟΤΑ (δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες) και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τουρισμού, Υγείας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ντ.Μ.