Οι οφειλές του υπουργείου Παιδείας προς τους εκδότες επιστημονικών βιβλίων, ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ και θέτουν θέμα βιωσιμότητας στους εκδοτικού οίκους, που εξέφρασαν την πρόθεση να σταματήσουν να χορηγούν πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Οι εκδότες ανέφεραν ότι ζητούν συνάντηση με την υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, ενώ τόνισαν ότι “δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά θέμα βιωσιμότητας»

Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου εκδοτών επιστημονικών βιβλίων κ. Δημ. Μπαλιάτσας, πρόσθεσε: «Η κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι σήμερα τραγική».

Το υπουργείο Παιδείας πέτυχε αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών, ενός μέρους των χρημάτων που οφείλονται στους εκδοτικούς οίκους.

Όμως ο πρόεδρος του Συλλόγου, ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας “οφείλει σήμερα στους εκδοτικούς οίκους της χώρας 30 εκατομμύρια ευρώ από τα ακαδημαϊκά έτη 2005-06 μέχρι και 2008-09, άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου του 2010-2011 και 10 εκατομμύρια ευρώ από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες”.

Ενώ ο κ. Μπαλιάτσας συμπλήρωσε ότι πέρσι τα πανεπιστημιακά συγγράμματα , κόστιζαν 55 με 60 εκατομμύρια ετησίως , ενώ φέτος το ένα μόνο εξάμηνο έχει φτάσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ κόστος».