Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Περισσότερο από δύο χρόνια οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δίνουν μάχη για να σώσουν αυτό που θεωρούν ως το πολυτιμότερο κληροδότημα στα παιδιά τους: το περιβάλλον του τόπου τους.

Στον πόλεμο αυτό έχουν αντιμετωπίσει «εχθρούς» δυνατούς: πάνοπλους αστυνομικούς, χημικά, συλλήψεις, φυλακίσεις, δίκες. Στον πόλεμο αυτό, όπως λένε, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τους έχουν αφήσει ολομόναχους.

«Με εξαίρεση τη WWF η οποία μας παρέχει μόνο κάποιες νομικές συμβουλές, οι υπόλοιπες οργανώσεις δεν ασχολούνται μαζί μας», λέει στο newpost η Μαρία Καβόγλου, μέλος της επιτροπής των κατοίκων της Ιερισσού, επιφορτισμένη με το «βάρος» να επικοινωνεί με τις οργανώσεις αυτές.

«Μας αγνοούν επιδεικτικά, κυρίως η Greenpeace στην οποία έχουμε δεκάδες φορές απευθυνθεί για βοήθεια. Μας απαντούν ότι έχουν άλλα θέματα με τα οποία ασχολούνται: τα μεταλλαγμένα, την κλιματική αλλαγή και άλλα “δικά τους” προγράμματα».

Στα δύο χρόνια που ο αγώνας των κατοίκων της Ιερισσού και των άλλων περιοχών της Χαλκιδικής βρίσκεται στο επίκεντρο «έχουν εκδώσει μόνο ανακοινώσεις και άρθρα, συνολικά τέσσερα, όλα την περίοδο που κορυφώθηκε το γεγονός, όταν δηλαδή είχαν “εισβάλει” οι αστυνομικοί στην Ιερισσό».

Greenpeace: «Έχουν καλύτερη γνώση από εμάς οι κάτοικοι»

«Η Greenpeace είναι αντίθετη στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Όπου κι αν έχει πραγματοποιηθεί εξόρυξη χρυσού, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα λάθος με πολλά θύματα, ελάχιστους κερδισμένους και τεράστιες περιβαλλοντικές βλάβες» δηλώνει στο newpost ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Νίκος Χαραλαμπίδης.

«Έχουμε συνεργαστεί με τοπικές πρωτοβουλίες και φορείς ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική (αλλά και αλλού), αλλά και με συντονιστικά τους όργανα. Βοηθάμε αυτή την προσπάθεια με ό,τι τεχνική και πολιτική γνώση έχουμε. Η αλήθεια είναι όμως, ότι σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι έχουν αποκτήσει καλύτερες γνώσεις για το θέμα από ό,τι εμείς. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των φορέων αυτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα», καταλήγει.

«Η τεχνική και πολιτική μας γνώση που αποτελούν σημαντικό κομμάτι κάθε εκστρατειακής μας προσπάθειας είναι στη διάθεση των φορέων που αγωνίζονται για το καλό του τόπου τους, αν και όπως διαπιστώσαμε με την εξειδίκευση και την αφοσίωσή τους κατέκτησαν ήδη καλύτερη γνώση στο θέμα», συμπληρώνει.