Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η αποχή των μαθητών των Φούρνων Ικαρίας από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2014 και η άρνησή τους ακόμη και να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, αναδεικνύει τα προβλήματα που τοπικά αντιμετωπίζουν οι τελειόφοιτοι.

Κυρίως σε νησιά ή παραμεθόριες περιοχές, αλλά και στα περισσότερα ΕΠΑΛ της χώρας, υπάρχουν μαθήματα εξεταζόμενα στις εισαγωγικές εξετάσεις που δεν έχουν δεν έχουν «γράψει» ούτε μια ώρα παράδοσης.

Για παράδειγμα, στους Φούρνους οι τέσσερις μαθήτριες της Γ΄τάξης Λυκείου για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν φιλόλογο, παρά την πρόβλεψη για τρεις καθηγητές της ειδικότητας.  Επιπλέον, έως σήμερα δεν έχει διοριστεί Οικονομολόγος για το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Την ίδια ώρα, αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τελειόφοιτοι των Λυκείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς.

Οι 320 και από τα δύο νησιά, οι οποίοι έχασαν δέκα ημερών μαθήματα μέχρι να δοθεί το πράσινο φως να ξαναμπούν σε κάποιο κτίριο, ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας μοριοδότηση κατά 10%. Το υπουργείο με το σειρά του έχει υποσχεθεί να εξετάσει κάποιου είδους ρύθμιση, χωρίς μέχρι στιγμής να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.

Την ίδια ώρα, στην πλειοψηφία των ΕΠΑΛ της χώρας δεν έχουν διοριστεί εκπαιδευτικοί για τα μαθήματα Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, λόγω της διαθεσιμότητας των καθηγητών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

«Η πολιτική του υπουργείου παιδείας να μειώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό, να καταργήσει τομείς και ειδικότητες σε ΕΠΑΛ έχει τις επιπτώσεις και στους μαθητές, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά», λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης.

«Ακόμα και τώρα πολλοί μαθητές δεν έχουν ξεκινήσει τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη ανισοτητα, ιδιαίτερα για φτωχούς μαθτές και απομακρυσμένων περιοχών που εντείνουν τους ταξικούς περιορισμούς στη μόρφωση», καταλήγει.