Γέφυρα επαφής και επικοινωνίας με τους ομογενείς μαθητές αλλά και τους αλλοδαπούς που μαθαίνουν ελληνικά, ρίχνει η ελληνική πολιτεία με τον μαθητικό διαγωνισμό παιδικής και νεανικής δημιουργίας βίντεο, με θέμα «Καλημέρα -Μια μέρα στην πόλη σου- Η Ελλάδα κι εσύ» που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας

«Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στα ελληνόπουλα που βρίσκονται στο εξωτερικό, τους νέους Έλληνες της Διασποράς και γενικότερα τους ομογενείς με το μητροπολιτικό κέντρο αλλά και με μαθητές οποιασδήποτε εθνικότητας που μαθαίνουν τη γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

«Η επιτυχία αυτού του προγράμματος, πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας, θα είναι επιτυχία για τη χώρα μας». 

Ομογενείς και αλλοδαποί μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρού μήκους ταινίες, στις οποίες θα προβάλουν την πόλη που ζουν, το σχολείο τους, την οικογένειά τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σπουδάζουν σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία λειτουργούν υπό την αιγίδα της Εκκλησίας, σε charter schools ή σε σχολικές μονάδες στις οποίες με ιδιωτική χρηματοδότηση λειτουργούν τμήματα ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Επιπλέον, σε μαθητές ομογενειακών δίγλωσσων σχολείων που λειτουργούν βάσει Διεθνών Συνθηκών, καθώς και σε μαθητές των σχολείων της Κάτω Ιταλίας που μιλούν τη διάλεκτο γκρίκο.

Οι αιτήσεις συμμετοχής και η ανάρτηση των βίντεο μπορεί να γίνει από τις 10 Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου του 2014 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr

Τα βίντεο θα αξιολογηθούν από επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς και από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ δικαίωμα ψήφου θα έχουν και όσοι επισκεφθούν την ιστοσελίδα. 

Τα βίντεο που θα διακριθούν θα προβληθούν από την εκπαιδευτική τηλεόραση αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής έκανε γνωστό, ότι θα δώσει στους διακριθέντες ένα αντίγραφο από την ταινία του El Greco, η οποία αναφέρεται στη ζωή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. 

Στην εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε σύνδεση μέσω Skype με σχολείο του χωριού "Καλημέρα" στην Κάτω Ιταλία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του οποίου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την Ελλάδα και να μιλήσουν για τους δεσμούς που τους συνδέουν μαζί της. Παράλληλα προβλήθηκαν βίντεο με χαιρετισμούς από ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, του Λονδίνου, του Μαϊάμι και της Μελβούρνης αλλά και το έργο μαθητών από τους Παξούς που κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας της Αυστρίας. 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Κοτανίδης, Κάρμεν Ρουγγέρη και Γιώργος Καπουτζίδης.