"Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, καταβάλλει προσπάθειες για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου στους εργολήπτες δημοσίων έργων και παρότι οι οφειλές από τα προηγούμενα χρόνια της ΝΔ ήταν πολύ υψηλές, μεγάλο μέρος αυτών έχουν αποπληρωθεί", αναφέρει ο υφυπουργός Υποδομών, Ιωάννης Μαγκριώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Αφορμή έδωσε ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού, για τις οφειλές του δημοσίου στις κατασκευαστικές εταιρείες.

"Πάνω από 5.000 απολύσεις εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο έγιναν μέσα στο 2010 στη Δυτική Ελλάδα και τα μηνύματα είναι ότι το 2011 θα διπλασιαστούν", επισημαίνουν οι βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι "οι μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις της περιοχής εκπέμπουν σήμα κινδύνου και ζητούν από την Πολιτεία να τους εξοφλήσει αυτά που τους οφείλει, εδώ και χρόνια".

Οι βουλευτές επικαλούνται ανακοίνωση των εταιρειών στον τοπικό Τύπο της Πάτρας, σύμφωνα με την οποία "η έλλειψη ρευστότητας δεν οφείλεται σε ασυνέπεια κάποιου τρίτου συναλλασσόμενου, αλλά στην αδυναμία του Δημοσίου και των ΟΤΑ να εξοφλήσουν βεβαιωμένους και εκκαθαρισμένους λογαριασμούς για έργα που έχουν γίνει".

Επιπλέον αναφέρουν ότι με τη δημιουργία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ δεν προβλέφθηκε πως θα γίνει η αποπληρωμή των υποχρεώσεων των συγχωνευμένων δήμων και άλλων διοικητικών ενοτήτων, αλλά μεταφέρθηκαν όλα στους νέους Δήμους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν.

Ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, οι ερωτώντες βουλευτές λένε, ότι οι εργολάβοι δοκιμάζονται περισσότερο από τους συναδέλφους τους άλλων περιοχών, καθ΄ ότι οι νομοί Ηλείας και Αχαϊας, καταστράφηκαν τόσο από πυρκαγιές όσο και από σεισμούς που διέρρηξαν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του τόπου.