Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Την κοινότητα των Τυφλών Θεσσαλονίκης έχει διχάσει η ιστορία δυο αδελφών, μιας κοπέλας 38 ετών και του αδελφού της 35 ετών, οι οποίοι πρόσφατα και εντελώς αιφνιδιαστικά έχασαν τον πατέρα τους με τον οποίο διέμεναν σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.

Οι δύο νέοι, μετά το θάνατο του πατέρα και μη έχοντας καλές σχέσεις με τη μητέρα τους, «έχασαν» τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους, καθώς ζούσαν σε ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον χωρίς το οποίο αναγκάζονται να πορευτούν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ένα επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι ο 35χρονος άνδρας έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών από τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, με αίτημα να δεχθεί η διοίκηση τη φιλοξενία τους.

Η διοίκηση του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (όπως ονομάζεται σήμερα ο Οίκος Τυφλών) δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα και προτείνει, είτε να συνεχίσουν να ζουν στο διαμέρισμα του πατέρα του με την 24ωρη φροντίδα οικιακής βοηθού, είτε να εισαχθούν σε κάποιο ιδιωτικό ίδρυμα, καθώς υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

«Το ΚΕΑΤ είναι Σχολή Τυφλών και διαθέτει κάποιους κοιτώνες όπου φιλοξενούνται μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές», λέει στο newpost η πρόεδρος του κέντρου Σοφία Γκίκα.

«Τα παιδιά τα γνωρίζουμε, είχαν φοιτήσει εδώ ως μαθητές και για αυτό, ίσως, στράφηκαν σε εμάς. Όμως δεν διαθέτουμε το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα υγείας του αγοριού, εκτός των άλλων δεν είναι αυτός ο ρόλος του Κέντρου. Άλλωστε το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο αδέλφια, είναι το θάρρος να ζήσουν μόνα τους».

«Τα παιδιά θα μπουν στον Οίκο Τυφλών, θα κάνουμε τα πάντα για αυτό», δηλώνει στο newpost η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (παράρτημα Μακεδονίας) Ελένη Καρυπίδου.

Η κ. Καρυπίδου επιβεβαιώνει, βέβαια, πως τα δύο αδέλφια δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όμως προσθέτει πως «ακριβώς αυτό το υπερπροστατευτικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τους έχει αφαιρέσει κάθε δυνατότητα να τα καταφέρουν χωρίς βοήθεια».