Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σε πραγματική μάχη μετατράπηκε ο έλεγχος από άνδρες του Λιμενικού σε σκάφος όπου επέβαιναν 13 παράνομοι μετανάστες και ένας τούρκος διακινητής.

Το newpost επικοινώνησε με το λιμεναρχείο Χίου και όπως επιβεβαιώθηκε από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του διακινητή και των ανδρών του λιμενικού «τραυματίστηκαν ελαφρά τρείς μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος και νοσηλεύονται στο «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο της Χίου. Η ένοπλη συμπλοκή έγινε στην περιοχή των Οινουσσών, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λιμενικοί ειχαν στήσει «καρτέρι» στο σκάφος με τον τούρκο δουλέμπορο.

Ο διακινητής στην προσπάθειά του να διαφύγει επιχείρησε να εμβoλίσει το εννιάμετρο φουσκωτό σκάφος του λιμενικού και υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες οι δύο πλευρές άνοιξαν πυρ. Να σημειωθεί ότι οι λιμενικοί επιχείρησαν αρχικά προειδοποιητικό πυροβολισμό. Ο τούρκος διακινητής, σύμφωνα με τον λιμενάρχη Χίου έχει συλληφθεί και το συμβάν έχει λήξει.

Όπως εξηγούν οι λιμενικοί της Χίου σε ανακοίνωσή τους, «επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης διακινητή Τουρκικής υπηκοότητας που μετέφερε παράνομους μετανάστες και ο οποίος φέρεται να αποτελεί μέλος ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης  παράνομων μεταναστών, πραγματοποίησαν σήμερα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών.

Συγκεκριμένα, πλωτό περιπολικό σκάφος της οικείας Λιμενικής Αρχής, έλαβε ειδοποίηση  από στρατιωτικό παρατηρητήριο της περιοχής που αφορούσε στον εντοπισμό ταχύπλοου πολυεστερικού σκάφους, το οποίο κινούνταν από τις τουρκικές ακτές με κατεύθυνση τις Οινούσσες. Το πλωτό περιπολικό του λιμενικού εντοπίζοντας άμεσα το σκάφος επί της οριογραμμής και με  ορατούς τέσσερις επιβαίνοντες, προσπάθησε να το ακινητοποιήσει με συριγμούς και συνεχή προειδοποιητικά σήματα.  Το ταχύπλοο σκάφος, με ιπποδύναμη μεγάλης ισχύος, όχι μόνο δεν ανέκοψε την ταχύτητά του, αλλά  ξεκίνησε επικίνδυνους ελιγμούς αποφυγής του πλωτού περιπολικού λιμενικού, οι οποίοι γρήγορα μετατράπηκαν σε συνεχείς προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού».

Έτσι άρχισαν οι πυροβολισμοί

Τα στελέχη του πλωτού περιπολικού του λιμενικού, κατά την εξέλιξη της επιχείρησης στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος και να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα, έρριψαν αρχικά προειδοποιητικές βολές στον αέρα από φορητό οπλισμό. Ο διακινητής και χειριστής του ταχυπλόου ενέτεινε τις προσπάθειες εμβολισμού του σκάφους του λιμενικού με  συνέπεια να  ακολουθήσουν  βολές προς το πρωραίο τμήμα του ταχύπλοου σκάφους. Για την ακινητοποίηση του σκάφους  άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στο ταχύπλοο,  όπου και  συνέλαβαν άμεσα τον Τούρκο διακινητή, ενώ, παράλληλα, διαπίστωσαν ότι στην καμπίνα του σκάφους υπήρχαν δεκατρείς παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων τρεις (2 άνδρες και 1 γυναίκα ) είχαν τραυματιστεί .

Άμεσα, το πλωτό περιπολικό παρέλαβε τους τρεις τραυματίες, καθώς και το συλληφθέντα διακινητή, μεταφέροντάς  τους στο λιμάνι της Χίου. Ακολούθως, με μέριμνα της οικείας Λιμενικής Αρχής, οι τραυματίες μεταφέρθηκαν  στο Νοσοκομείο του νησιού για παροχή πρώτων βοηθειών και περαιτέρω περίθαλψη. Από τις πρώτες πληροφορίες η ζωή των τραυματιών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.  Παράλληλα, ναυαγοσωστικό σκάφος του λιμενικού ,που έσπευσε  στη θαλάσσια περιοχή, παρέλαβε τους υπόλοιπους δεκατρείς επιβαίνοντες του ταχυπλόου σκάφους, οδηγώντας τους στη Λιμενική Αρχή Χίου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Παράλληλα, προανάκριση διενεργείται από την οικεία λιμενική Αρχή, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα του νησιού. Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, έχει ήδη ενημερώσει για το συμβάν την εισαγγελία του Ναυτοδικείου.

Στο νησί της Χίου μεταβαίνουν ο επιθεωρητής Βορείου Αιγαίου, υποναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος Χονδρονάσιος, και ο διευθυντής του Κλάδου Επιχειρήσεων, υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος Βασίλειος Σιέττος.