«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γιατί έχω να διαχειριστώ την πρόκληση, να δώσουμε δουλειά και διέξοδο στη θάλασσα σε πάρα πολύ υψηλής ποιότητας νέα παιδιά» τόνισε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο του Ιδρύματος Ευγενίδη με θέμα «Εκπαίδευση στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στα Πλοία».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι αυτήν τη στιγμή, το υπουργείο Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτό διάλογο με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για το θέμα και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν τρία πράγματα, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα η ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Το πρώτο είναι η θαλάσσια εκπαίδευση στα πλοία, το δεύτερο η αναβάθμιση του ναυτιλιακού εξοπλισμού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και το τρίτο ο τόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια ναυτική εκπαίδευση, επιδοτούμενη ή μη, ο υπουργός ανέφερε ότι πολλά παιδιά έχουν μείνει έξω από αυτή, σημειώνοντας ότι σήμερα οι περίπου 450 απόφοιτοι των Ακαδημιών δεν έχουν ολοκληρώσει το δεύτερο θαλάσσιο ταξίδι. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είπε ότι υπάρχει, ήδη, απόφαση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία Έλληνες σπουδαστές μπορούν να ναυτολογηθούν σε πλοία υπό ξένη σημαία για το δεύτερο θαλάσσιο ταξίδι, πληρώνοντας τις ίδιες εισφορές με αυτές στα υπό ελληνική σημαία πλοία, για να υπάρχει εξομοίωση.

«Το θέμα είναι και οι ναυτιλιακές εταιρείες να κάνουν αυτό που πρέπει και να μη μένουμε μόνο στα λόγια, ότι θέλουμε υψηλής ποιότητας Έλληνες ναυτικούς και ανταγωνιστικούς, αλλά να τους εκπαιδεύουμε κιόλας» επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολών τόνισε ότι προχωράει, ήδη, ένας σχετικός διαγωνισμός για απόκτηση προσομειωτών μηχανής και γέφυρας, εκτιμώντας ότι γρήγορα θα ευοδωθεί.

Αναφορικά με την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, ο υπουργός Ναυτιλίας τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης σχολών αφού το νομοθετικό πλαίσιο, ήδη, υπάρχει, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί σήμερα ένας Έλληνας να πηγαίνει σε σχολές στον Πειραιά, να παίρνει διπλώματα της Μάλτας και της Κύπρου και να μην παίρνει ελληνικό δίπλωμα.

Ειδική αναφορά στη γυναίκα με αφορμή τον αυριανό εορτασμό

Ο υπουργός Ναυτιλίας, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους και τους εφοπλιστές, είπε ότι είναι πάρα πολύ ουσιαστικό σε μία σύγχρονη ναυτιλία να δοθούν στις γυναίκες ακριβώς οι ίδιες ευκαιρίες που δίνονταν επί σειρά ετών και δεκαετιών στους άνδρες. Πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν το αντιληφθούμε, θα κάνουμε μεγάλο λάθος και θα αποκόψουμε ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας από το ναυτικό επάγγελμα.«Στη ναυτιλία, τη γυναίκα, τα προηγούμενα χρόνια, την είχανε αποκλείσει και κατηγοριοποιήσει με έναν δραματικό τρόπο βάζοντας μπροστά ιδεοληψίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι στα σύγχρονα καράβια αυτά δεν ταιριάζουν. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι μία γυναίκα που έχει το τσαγανό και τη δύναμη, την επιστημονική και τη ναυτική ικανότητα, δεν τη βάζουμε στο καράβι γιατί μπορεί να αναστατωθεί το πλήρωμα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι πριν από μερικές εβδομάδες που βρέθηκε στην Κορέα για την ύψωση της ελληνικής σημαίας σε ελληνόκτητο πλοίο, συνέβησαν τα εξής τρία συνδυαστικά: η ναυτιλιακή εταιρεία του πλοίου διευθύνετο από γυναίκα, ο άνθρωπος που το εγκαινίασε ήταν μία πολύ επιτυχημένη γυναίκα επιχειρηματίας και στο πλοίο υπήρχε γυναίκα- δόκιμος και μέλος του πληρώματος.
    
Την επισκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κεφαλονιά ανέλαβε το Ίδρυμα Ευγενίδη

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ευχαρίστησε δημοσίως το Ίδρυμα Ευγενίδη, όχι μόνο για τη μακροχρόνια προσφορά του προς τη ναυτική εκπαίδευση, μέσα από τη διαρκή έκδοση όλων των εγχειριδίων, αλλά και για το γεγονός ότι ανέλαβε την επισκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κεφαλονιά με μία γενναιόδωρη προσφορά 400.000 ευρώ. Επίσης, ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών γιατί και αυτή ασχολείται με το θέμα και έχει δεσμεύσει κονδύλια για την αναβάθμιση των σχολών.

Σημειώνεται, ότι στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο, συμμετέχουν περίπου 400 σύνεδροι, μεταξύ άλλων καθηγητές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, εφοπλιστές, εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων αλλά και σπουδαστές.

Το συνέδριο αυτό έχει δύο στοιχεία που το διαφοροποιούν εξ' ολοκλήρου με οτιδήποτε άλλο έχει γίνει στην Ελλάδα για τη ναυτική εκπαίδευση. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξετάζεται η ναυτική εκπαίδευση που παρέχεται μέσα στα πλοία και το δεύτερο ότι έχουν κληθεί οι ίδιοι σπουδαστές των ΑΕΝ να καταθέσουν τις απόψεις τους.