«Η παρατεταμένη ύφεση, η πρωτοφανής ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός μας καλούν να επανεξετάσουμε το ρόλο της Επιτροπής των Περιφερειών, της Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Διοίκησης στην οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική πρόνοια» σημείωσε κατά την ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών ο περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ Γιάννης Σγουρός.

Όπως είπε, η κρίση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη δεν είναι πλέον μόνο οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική και σαφώς θεσμική. Διότι ποτέ άλλοτε η αποστασιοποίηση και ο προβληματισμός των πολιτών δεν ήταν τόσο έντονοι. Γι αυτό, η Ευρώπη θα πρέπει ν' αλλάξει στάση και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες. Ν' αλλάξει πολιτική, τρόπο σκέψης και δράσης, για να μπορέσει να επανακτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Για να συμβεί αυτό, ανέφερε, πρέπει αφενός να ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος της Επιτροπής Περιφερειών και αφετέρου να ενισχυθεί η αρχή της επικουρικότητας και ενδεχομένως η αυτοδιοίκηση και η περιφερειακή διοίκηση να αποκτήσουν νέες αρμοδιότητες. 

Όπως είπε ο κ. Σγουρός, ενδέχεται τα προσεχή χρόνια να υπάρξει νέα συνθήκη της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση και γι αυτό χρειάζεται από τώρα εμβάθυνση του σχετικού διαλόγου. «Η απόλυτη επιτυχία στο έργο των περιφερειών και των δήμων θα είναι η αντιμετώπιση της απόλυτης οικονομικής ασφυξίας που υπάρχει σήμερα» σημείωσε.