Σε έντονη αντιπαράθεση βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ σχετικά με το ζήτημα της διαγραφής των 180.000 αιωνίων φοιτητών που προωθεί η κυβέρνηση. Οι… συζητήσεις εξελίχθηκαν σε υψηλούς τόνους με τους πρυτάνεις να εκφράζουν σοβαρές αντιδράσεις όταν ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θεωρούσε δεδομένη την αποδοχή του μέτρου.

Αρχικά ενστάσεις πρόβαλλε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηρίζοντας "άδικο να διαγραφούν" φοιτητές οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν υπερβεί το όριο σπουδών κι οι οποίοι προσπαθούν να τελειώσουν. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Σύγκλητος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Τα μέλη της εξέφρασαν την «σοβαρότατη ανησυχία τους για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, καθόσον δεν προκύπτει από πουθενά από τον Ν. 4009/2011 και τον Ν. 4076/2012», σύμφωνα με επιστολή που διαβίβασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης στο υπουργείο Παιδείας.

«Η Σύγκλητος κρίνει, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» αναφέρεται στην επιστολή, όπου κοινώς εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να έχει άμεση εφαρμογή.
 
Μάλιστα, χτες διακόπηκε η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που εξελισσόταν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, εξαιτίας έντασης που δημιούργησε η παρουσία περίπου 150 φοιτητών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ των λεγόμενων «αιώνιων» συναδέλφων τους.
 
Την απόφαση να διακοπεί η σύνοδος έλαβε ο προεδρεύων του συντονιστικού των πρυτάνεων, πρύτανης του Χαροκόπειου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Από πλευράς του υπουργείου πάντως, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία και διαμηνύει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί άμεσα με ό,τι προβλέπει.
 
ΑΝ.ΓΑΛ.