Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η γρίπη στη χώρα μας, έχοντας προκαλέσει μέχρι στιγμής 80 θανάτους, ενώ δεκάδες είναι οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία όλης της χώρας. 

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο ειδικός παθολόγος κ. Ιωάννης Πλατής η γρίπη προκαλείται από τους ιούς της γρίπης τύπου Α,Β,C. Ο Α είναι ο πιο δύσκολος και ο C ο πιο ελεφρύς. 

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από πλειάδα ιών, έχει πιο ήπια συμπτώματα (λιγότερη κόπωση, χαμηλότερο πυρετό, σπάνια κεφαλαλγία, μικρότερη διάρκεια, έντονα συμπτώματα απο μύτη). Στον αντίποδα επισημαίνει ο κ. Πλατής η γρίπη έχει συχνότερα υψηλό πυρετό, έντονη κόπωση και μυαλγίες - αρθραλγίες, πονόλαιμο. 

Οι επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος είναι συνήθως παραρρινοκολπίτιδα και μέση ωτίτιδα, ενώ της γρίπης παραρρινοκολπίτιδα και μέση ωτίτιδα και πνευμονία, ενίοτε σοβαρή.

Όπως υπογραμμίζει τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου είναι η επανεμφάνιση του πυρετού ή ο επίμονος πυρετός και η αναπνευστική δυσχέρεια με τα συμπτώματα να διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες. 

Αυξημένη, τονίζει ο κ. Πλατής, θα πρέπει να είναι η εγρήγορση σε άτομα υψηλού κίνδυνου (παιδιά μέχρι 5 ετών, αλλά ιδίως μέχρι 2 ετών, άτομα άνω των 65, άτομα με συνοδά προβλήματα καρδιοαναπνευστικά, ανοσοκαταστολή, νεφρική , ηπατική ανεπάρκεια, έγκυες). 

Σύμφωνα με τον κ. Πλατή θα πρέπει να εμβολιάζονται όλοι άνω από 6 μηνών, αλλά «επειδή αυτό δεν γίνεται, επικεντρωνόμαστε κυρίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για να προλάβουμε την σοβαρή νόσηση και τις επιπλοκές».

Ως προς τα μέτρα πρόληψης συστήνει ως το καλύτερο τον ετήσιο εμβολιασμό και το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών.