Στις Αζόρες «ταξίδεψε» το τσάι του βουνού, μέσα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία μαθητών του ΓΕΛ Ιάσμου, με συνοδούς τη διευθύντρια του σχολείου Βάγια Σερέτη και την καθηγήτρια Ευφροσύνη Ανδρεαδάκη, στο νησί Σάο Μιγκέλ, στο πλαίσιο της πέμπτης συνάντησης των σχολείων -από έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής σύμπραξης Comenius με τίτλο «Food technology in Europe: differences and similarities».

«Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στην Πολωνία και θέμα της θα είναι τα μήλα, δηλαδή η καλλιέργεια, ο βιολογικός τρόπος παραγωγής και ό,τι έχει σχέση με τη 'διαδικασία' από το χωράφι ως το πιάτο του καταναλωτή» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σερέτη.

Στη συνάντηση που έγινε στις Αζόρες, το προϊόν το οποίο ανέλαβε το σχολείο της Πορτογαλίας να παρουσιάσει ήταν το τσάι και ό,τι σχετίζεται με την παραγωγή, τη συγκομιδή του, την επεξεργασία των φύλλων ώστε από την ίδια πρώτη ύλη να προκύπτουν δύο καταναλωτικά αγαθά -το μαύρο και το πράσινο τσάι- και τις ευεργετικές ιδιότητες του ροφήματος για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι Αζόρες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η μοναδική ευρωπαϊκή περιοχή στην οποία καλλιεργείται το τσάι και εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην αμερικανική ήπειρο.

Μάλιστα, η ομάδα της Πορτογαλίας είχε προγραμματίσει δύο επισκέψεις σε τοπικά εργοστάσια τσαγιού, στις οποίες οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα στάδια επεξεργασίας και συσκευασίας του τελικού προϊόντος.

Οι μαθητές από το ΓΕΛ Ιάσμου διαφοροποιήθηκαν από τις υπόλοιπες ομάδες, παρουσιάζοντας μια ξεχωριστή ποικιλία που ευδοκιμεί σε ορεινά και ημι-ορεινά μέρη της ελληνικής υπαίθρου ή, όπως κοινά ονομάζεται, το τσάι του βουνού.

Το σχολείο που «φιλοξένησε» την ελληνική αποστολή στην Πορτογαλία, το Collegio Da Castaneiro, «έκρυβε» και μια έκπληξη, τον όμιλο με την επωνυμία «Ακαδημία Πλάτωνα» που ιδρύθηκε με στόχο την προσέγγιση και τη μελέτη κειμένων του Έλληνα φιλόσοφου.

Οι αποστολές από όλες τις χώρες συναντήθηκαν με τους τοπικούς άρχοντες των δύο μεγαλύτερων δήμων του νησιού, της πρωτεύουσας Ponta Delgada και της Ribeira Grande και ξεναγήθηκαν στις φυσικές ομορφιές του νησιού που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο μνημείο της φύσης.

Επίσης, επισκέφθηκαν τη λιμνοθάλασσα στις Sete Citades και στο Fogo που έχουν σχηματιστεί σε κρατήρες ηφαιστείων, περπάτησαν στις όχθες τους, αλλά και στην Caldeira Velha, ένα δάσος με πλούσια -ενδημική και όχι μόνο- βλάστηση. Η περιοχή διατρέχεται από νερά τα οποία θερμαίνονται με γεωθερμική ενέργεια. Τα μέλη των αποστολών ενημερώθηκαν ότι από την ενέργεια αυτή εξασφαλίζεται και η ηλεκτροδότηση των νησιών.

Οι αποστολές επισκέφτηκαν, επίσης, τις Furnas, a boca do vulcão (στο «στόμα» του ηφαιστείου), σε μια περιοχή όπου, ανάμεσα σε μια ακόμα λιμνοθάλασσα και μια δασωμένη πλαγιά αναβρύζει καυτό νερό και αναδίδονται καπνοί από τα έγκατα της γης. Η θερμότητα του εδάφους είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι ντόπιοι συνηθίζουν να μαγειρεύουν το παραδοσιακό τους φαγητό, κρέας με λαχανικά, παραχώνοντας γάστρες στη γη για περίπου πέντε ώρες.

Στο κέντρο έρευνας και παρακολούθησης που εδρεύει στην περιοχή, οι αποστολές ενημερώθηκαν για τη βιοποικιλότητα του τόπου και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλά και για την πολιτική, πολιτιστική και γεωλογική ιστορία του νησιού. Την τελευταία ημέρα οι αποστολές επισκέφτηκαν φυτεία ανανά και έμαθαν τα μυστικά της καλλιέργειας του εξωτικού αυτού φρούτου. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ιταλία και ο κύκλος των συναντήσεων ολοκληρώνεται μ' αυτήν που θα γίνει στην Πολωνία.