current views are: 1

11 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση19:55

Οκτώ χρόνια από το θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Σήμερα συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Δημοσίευση 19:55’
αρθρο-newpost

Σήμερα συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σήμερα συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τον θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στις 11 Μαρτίου του 2006, ο Μιλόσεβιτς απεβίωσε, από καρδιακή προσβολή, στο κελί του στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στη Χάγη, όπου δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η σορός του Μιλόσεβιτς έφτασε στο Βελιγράδι τέσσερις ημέρες αργότερα και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο μουσείο “25η Μαΐου”, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας προσήλθαν για να του αποτίσουν φόρο τιμής. Η ταφή του έγινε στην γενέτειρα του, το Ποζάρεβατς, στον κήπο του σπιτιού του.

Στην κηδεία του Μιλόσεβιτς δε παρέστη κανένα μέλος της οικογένειάς του. Η σύζυγος του Μίρα Μάρκοβιτς αρνήθηκε να επιστρέψει στη χώρα, από τη Ρωσία όπου είχε διαφύγει, φοβούμενη ότι θα συλληφθεί. Το ίδιο και ο γιος του Μάρκο, ο οποίος στη Σερβία είχε κηρυχθεί καταζητούμενος για τον ξυλοδαρμό ακτιβιστών της αντιπολίτευσης. Η δε κόρη του Μαρία, μετά τη σύλληψη του πατέρα της, εγκατέλειψε οριστικά τη Σερβία και από τότε ζει στο Μαυροβούνιο.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Μάιο του 1990, εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1997 μη έχοντας πλέον δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα στη Σερβία, αφού είχε εκτίσει δύο θητείες, έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και κέρδισε τις εκλογές.

Στη θέση του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας έμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2000, όταν, εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα του στις πρόωρες προεδρικές εκλογές και να παραδώσει την εξουσία στον αντίπαλό του και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο Μιλόσεβιτς διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και θεωρείται ένας από τους βασικούς υπαίτιους των πολέμων στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Το 1999, το ΝΑΤΟ προχώρησε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, με αφορμή κάποια ένοπλα επεισόδια στο Κόσοβο και πρόσχημα την προστασία του αλβανικού πληθυσμού. Ύστερα από περίπου τρεις μήνες βομβαρδισμών, ο Μιλόσεβιτς αναγκάστηκε να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία, με την οποία, ουσιαστικά, η Σερβία έχασε τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Κόσοβο και η περιοχή τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ μέχρι το 2008 που ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1999 και το 2000 απήγγειλε κατηγορίες κατά του Μιλόσεβιτς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι σερβικές αρχές τον συνέλαβαν τον Απριλίου του 2001 και τον εξέδωσαν στη Χάγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η δίκη του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2002, αλλά δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας του θανάτου του.


σχετικα αρθρα