Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο προσωπικό της αστυνομίας η διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., για «ψαλίδισμα» των πενθημέρων.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών ανάφερουν ότι θ΄ αγνωνιστούν για να μην εφαρμοστεί η διαταγή και ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

Σε ανακοίνωση της Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών για το θέμα, αναφέρονται τα εξης:

«Με μια αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και αδιανόητη διαταγή (8002/32/214-β από 10/3/2014) η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέτει ευθέως, θέμα μη χορήγησης της 5ης αποζημίωσης ανά μήνα πέραν του πενθημέρου, θεωρώντας το κι «αυτονόητο υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες. Εφιστά δε την «προσοχή των διοικούντων αξιωματικών και προϊσταμένων Υπηρεσιών» που συντάσσουν τις ανάλογες καταστάσεις ώστε οι αποζημιώσεις πέραν του πενθημέρου να μην υπερβαίνουν τις δώδεκα (12) ανά τρίμηνο γιατί δεν θα γίνονται δεκτές.

Ταυτόχρονα και «αυτονόητα» κόπτεται για την «ορθολογική κατανομή του προσωπικού ώστε να ικανοποιούνται πλήρως οι υπηρεσιακές ανάγκες χωρίς έλλειμμα στην αστυνόμευση. Η συγκεκριμένη ντροπιαστική διαταγή είναι ακόμη μια πισώπλατη μαχαιριά στον εργαζόμενο και δοκιμαζόμενο αστυνομικό που βλέπει ολοένα και περισσότερο να τον πλήττει, εκτός της γενικής οικονομικής κατάστασης, κι η αυθαιρεσία των διοικούντων. Φαίνεται ότι «λεφτά υπάρχουν» όταν πρόκειται για τροπολογίες-ντροπολογίες λήψης του εφάπαξ από εν ενεργεία ανώτατους αξιωματικούς και σε βάρος των πολλών εκατοντάδων συνταξιούχων που αναμένουν ενώ οι εύλογες αποζημιώσεις του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. προσκρούουν «ευνόητα, στις δημοσιονομικές συνθήκες». Είναι αδιάφορο βεβαίως αν το όλο ποσό είναι της τάξης των 8-10 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για όλο το προσωπικό για ένα έτος!!!

Υπό το βάρος της άμεσης και γενικής κατακραυγής των συναδέλφων , σήμερα Τρίτη 11 Μαρτίου, συγκαλείται έκτακτο ανοιχτό Δ.Σ. της Ε.ΑΣ.Υ.Α. για να αποφασίσουμε τις μορφές αντίδρασης και αγώνα. Κάποιοι πλέον πρέπει να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν ότι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών δεν μπορούν να ακυρώνονται με μια διαταγή. Η δομημένη και εκ του πλαγίου προλεταριοποίηση των εργαζομένων όπως την οραματίζονται κάποιοι πρέπει να αντιμετωπιστεί πλέον δραστικά και δυναμικά».

Υπό το βάρος των αντιδράσεων των αστυνομικών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση:

1. Η εγκύκλιος Διαταγή αναφέρεται στη μη διάθεση σε εργασία του ένστολου προσωπικού που να δικαιολογεί αποζημίωση πέραν του πενθημέρου σε περισσότερες από 4 ημέρες το μήνα σε ετήσια βάση, δηλαδή παροχή εργασίας και καταβολή αποζημίωσης για 48 εξαιρέσιμες ημέρες το χρόνο κατά ανώτατο όριο, αντί των 52 εξαιρέσιμων ημερών που ίσχυε μέχρι σήμερα.

2. Με την εγκύκλιο αυτή απλώς εξορθολογίζεται το σύστημα αποζημίωσης πέραν του πενθημέρου του ενστόλου προσωπικού, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του εκτελούμενου προϋπολογισμού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται με όρους ισότητας και δικαιοσύνης η αποζημίωση σε όλο το εργαζόμενο ένστολο προσωπικό πέραν του πενθημέρου, αποκλειόμενης της περίπτωσης αδυναμίας καταβολής αποζημίωσης σε όσους έχουν εργαστεί.

3. Διευκρινίζεται ότι για το ποσοστό αστυνομικών που ελάμβαναν το ανώτατο όριο αποζημίωσης, η περικοπή που προκύπτει είναι της τάξης των 3 έως 12 ευρώ μηνιαίως.