Στις 22 Μαρτίου θα εγκαινιαστεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά- αναπτυξιακά έργα στα Χανιά και την Κρήτη.

Πρόκειται για το φράγμα Βαλσαμιώτη που βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου των Χανίων, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πλατανιά, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί με κόστος που έφτασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Το φράγμα έχει δυνατότητα συγκέντρωσης 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη «θα δώσει σημαντική ανάσα στα Χανιά, κυρίως σε περιόδους ανομβρίας καθώς μέσω αυτού θα αρδεύονται πολύ μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών». Το φράγμα με βάση τις τεχνικές του προδιαγραφές έχει ύψος 67,20 μέτρα, μήκος πυθμένα 82 μέτρα και πλάτος πυθμένα 120 μέτρα.

Με τις εργασίες έμφραξης του αγωγού που παίρνει τα νερά των πηγών της περιοχής, το έργο ολοκληρώθηκε κατά 100%. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει στο 30% της δυναμικότητάς του, ενώ την επόμενη χρονιά θα μπορεί να λειτουργήσει στο 100% της δυναμικότητάς του.

Το έργο σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και άρχισε να υλοποιείται από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στην πορεία συμμετείχε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που το χρηματοδότησε μέσω δικών του προγραμμάτων, ενώ μέρος του κόστους κατασκευής κάλυψε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.