Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Με ονομαστικές ψηφοφορίες σε δεκατέσσερα άρθρα και πέντε τροπολογίες, ολοκληρώθηκε χτες η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων των πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, με προκαθορισμένες βαθμολογικές ποσοστώσεις. 

Με νομοτεχνική αλλαγή που πρότεινε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιόρισε τις προϋποθέσεις απόλυσης εργαζομένου που προσλήφθηκε στο Δημόσιο κατόπιν διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 

Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, ο επανέλεγχος των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα οδηγεί σε απόλυση μόνον σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράτυπη πρόσληψη «με υπαιτιότητα του συμβασιούχου» και όχι στην περίπτωση που η μετατροπή της σύμβασής του σε σύμβαση «αορίστου χρόνου» έχει γίνει από τον φορέα πρόσληψης βάσει διάταξης νόμου. 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέσυρε το άρθρο με το οποίο καταργείτο το Εθνικό Ίδρυμα Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ένας φορέας επιφορτισμένος να διεξάγει έρευνες στον χώρο της αγοράς εργασίας και να εποπτεύει την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, άλλοι 22 φορείς θα βάλουν επισήμως λουκέτο, ανάμεσά τους το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμφερόντων Υψηλής Τεχνολογίας, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μοριά», Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Στρατού, Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας, Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Οργανισμός Κωπαΐδας, ΤΕΟ ΑΕ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε δεκτή, επίσης, την τροπολογία της Κατερίνας Παπακώστα, για εξαίρεση των εγκύων γυναικών (και όσων βρίσκονται σε λοχεία, μέχρι 18 μήνες μετά τον τοκετό) από την απόλυση που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους εργαζομένους αορίστου χρόνου των καταργούμενων οργανισμών, ενώ εμφανίστηκε θετικός και σε πρότασή της για αναδρομική εξαίρεση των εγκύων και των γυναικών σε λοχεία από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, για όσες γυναίκες υπήχθησαν σ' αυτό βάσει του σχετικού νόμου του 2013. 

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε τις εξής τροπολογίες:  

  • Μείωση της υποχρεωτικής παραμονής των υπαλλήλων που διορίζονται, μετατάσσονται ή μεταφέρονται σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή, με βάση τον νόμο 3051/2002, από δέκα χρόνια, σε πέντε χρόνια (τροπολογία που κατατέθηκε από τον Θ. Νταβλούρο και άλλους τρεις βουλευτές της ΝΔ). 
  • Ανάληψη εκ μέρους του Δημοσίου των, περιουσιακού χαρακτήρα, απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων, (το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στους υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου) και συνέχιση εκ μέρους του, των εκκρεμών δικών. Η τροπολογία κατατέθηκε από τον Σπύρο Ταλιαδούρο (ΝΔ). Στην ίδια τροπολογία ο κ. Ταλιαδούρος πρότεινε την απαλλαγή των διοικήσεων του ΟΠΕΒ από αξιόποινες πράξεις, υπό το σκεπτικό ότι ο Οργανισμός αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης και όχι λόγω ευθύνης της διοίκησής του. Για το σκέλος αυτό, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε θετικός, ζητώντας παράλληλα και τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. 
  • Χορήγηση σε όσους υπαλλήλους έχουν διανύσει το μισό του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής στην υπηρεσία διορισμού τους, του δικαιώματος μετάταξης σε παραμεθόριο ή προβληματική περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος, ή η σύζυγός τους (τροπολογία βουλευτών της ΝΔ με επικεφαλής τον Γιώργο Καρασμάνη).

Τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερψηφίστηκαν χτες στη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.