Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και σε ένα χρόνο περίπου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την πώληση της νέας εταιρείας, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Τόνισε δε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Με τη μικρή ΔΕΗ ανοίγει οργανωμένα η αγορά, δημιουργείται ανταγωνισμός και σε ένα χρόνο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μοντέλο αγοράς που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο ανταγωνισμός πάντα προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή, τις εταιρίες και τη λειτουργία της αγοράς πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιτυχία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο αγωγός, πρόσθεσε, δημιουργεί οικονομικές και εμπορικές συνέργειες. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση και μπορεί να γίνει ο σταθεροποιητικός παράγοντας της περιοχής. Η επιλογή του ΤΑΡ ήταν το διαβατήριο της Ελλάδας για το διεθνή ενεργειακό χάρτη και αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας να παίξει ρόλο στη διεθνή ενεργειακή σκηνή.

Παράλληλα με τον αγωγό ΤΑΡ προχωρούν ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου και η κατασκευή τρίτης δεξαμενής υγροποιημένο αερίου στη Ρεβυθούσα, έργα που συμβάλουν επίσης στον περιφερειακό ρόλο της χώρας στον ενεργειακό τομέα.

Η Ελλάδα, κατέληξε ο υφυπουργός, στο ενεργειακό κομμάτι έχει ήδη γυρίσει σελίδα και προέβλεψε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

 

 

TAGS