Όταν το 1883 ο τότε δήμαρχος Χαλκίδας Ηρακλής Γαζέπης έπαιρνε την απόφαση της δημιουργίας Δημοτικής Αγοράς στην πόλη του, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 130 χρόνια μετά το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα θα αποτελούσε «μήλον της έριδος» για την τοπική κοινωνία.

Η διατήρηση ή μη του κτιριακού συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, αλλά και επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, με αποτέλεσμα η απαξίωσή του να είναι εμφανής και η κατάσταση διατήρησής του πολύ κακή. Το 2006 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επιχείρησε να δώσει τέλος στην αντιπαράθεση κηρύσσοντας την Αγορά ως μνημείο, καθώς συγκεντρώνει αξιόλογα ιστορικά, αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία και μια ξεχωριστή συνύπαρξη δύο φάσεων κατασκευής. Ωστόσο, έπειτα από προσφυγή του δήμου Χαλκιδέων, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόσφατα την απόφαση για τυπικούς λόγους (επειδή δεν προσκλήθηκαν δύο μέλη του Συμβουλίου) και παρέπεμψε το θέμα για νέα κρίση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης κοινό όργανο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (καθώς η Χαλκίδα είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος) εξέτασε το θέμα εκ νέου και έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση διάρκειας περισσότερων από έξι ωρών γνωμοδότησε και πάλι υπέρ της κήρυξης του κτιριακού συγκροτήματος ως μνημείου.

Η γνωμοδότηση επετεύχθη με οριακή πλειοψηφία εννέα μελών έναντι οκτώ που υποστήριζαν το χαρακτηρισμό μόνο του κτιρίου κατά μέτωπο της πλατείας, που ανήκει στη δεύτερη φάση κατασκευής του συγκροτήματος του 1928 και φέρει την υπογραφή του σημαντικού αρχιτέκτονα, Σόλωνα Κυδωνιάτη.
«Το συγκρότημα πρέπει να κηρυχθεί ολόκληρο γιατί αυτές οι δύο "ψυχές", τα δύο κτίρια είναι ακριβώς αυτό που του δίνει τη δύναμη και τον πλούτο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο ΚΣΝΜ, Νίκος Νικολαΐδης. 

«Σε αυτό το θέμα αναγνώρισα όλες τις παθολογίες των αντιλήψεων που δημιούργησαν το πρόβλημα στις ελληνικές πόλεις ενάντια στο μοντερνισμό. Αυτές οι αντιλήψεις δημιουργούν μια σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων, τα οποία εμείς πιεζόμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει οι κοινωνίες να μάθουν και από εμάς ως Συμβούλιο να σέβονται την ιστορική μνήμη», παρατήρησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του ΚΣΝΜ, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

«Αυτή η αγορά είναι τοπόσημο για την πόλη που έχει χάσει όλη την αρχιτεκτονική της μορφή. Αντίθετα η πλατεία που έχει φτιαχτεί μπροστά είναι ένα εξάμβλωμα. Δεν επιβραβεύουμε τις κακοποιήσεις και δεν μπορούμε να διαγράψουμε τη μνήμη», παρατήρησε ο προϊστάμενος του Νομισματικού Μουσείου, μέλος του ΚΑΣ, Γιώργος Κακκαβάς.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος του ΚΣΝΜ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ο οποίος εισήγαγε την ιδέα του χαρακτηρισμού μόνο του κτιρίου Κυδωνιάτη, υπογράμμισε: «Αν κηρύξουμε μόνο το κτίριο αυτό, που είναι ένα κτίριο με προσωπικότητα αγοράς, θα διατηρήσουμε τα πιο σημαντικά ιστορικά και πολεοδομικά στοιχεία της περιοχής, αφήνοντας χώρο και για νέα οικοδομική δραστηριότητα».

«Δημιουργείται η εικόνα ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία. Οπότε ποιος φορέας θα αναλάβει να το αποκαταστήσει; Πρέπει να υπάρχει η συναίνεση και η διαβούλευση διαφορετικών φορέων», συμπλήρωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του κοινού οργάνου, Λίνα Μενδώνη, η οποία τάχθηκε υπέρ της ίδιας άποψης.