«Έτρεξα για την ειρήνη και για τους ανθρώπους που πέθαναν στο Ιράκ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό στον αγώνα 5 χιλιομέτρων, ο νικητής Παναγιώτης Δημόπουλος, 24 χρονών από την Ηλιούπολη.

Κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό, 275 δρομείς έλαβαν μέρος σήμερα το πρωί στο «Run for Peace: From Acropolis to Babylon» μια διαδρομή με εκκίνηση στον πεζόδρομο της Ερμού, κάνοντας το γύρο του λόφου της Ακρόπολης μέσω της Αποστόλου Παύλου.

Τον αγώνα διοργάνωσε η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα μισά έσοδα του οποίου θα διατεθούν υπέρ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής (Παράρτημα Βούλας) και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων.

«Συμμετείχα για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο, στη χώρα μας και στον ίδιο μας τον εαυτό, ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες που περνάμε οι περισσότεροι» ανέφερε η Αθανασία Τζουμελέκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια από τις δυο γυναίκες που τερμάτισαν πρώτες στον αγώνα. Η Κατερίνα Σάπαρη , που έκοψε το νήμα μαζί με την κ. Τζουμελέκα, συμπλήρωσε πως ο αθλητισμός είναι ένα από τα «όπλα» μας για να διαδώσουμε το μήνυμα ώστε όλοι οι λαοί να ενωθούν, να γίνουν ένα.

Μια παρέα 16 ατόμων από το αθλητικό κέντρο «Χωράφας Περιστερίου» παίρνουν μέρος συχνά σε αγώνες δρόμου. Ο σημερινός όμως ήταν ξεχωριστός, όπως επισημαίνει ο Αναστάσιος Ντρίκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και μας παρακίνησε ο σκοπός του. «Ζητάμε το αυτονόητο. Ειρήνη και να σταματήσουν οι γενοκτονίες των λαών» τόνισε ο κ. Ντρίκος.

Ο Ντάριλ Νίλι, υπήκοος ΗΠΑ και εργαζόμενος στην Αθήνα, δεν το πολυσκέφτηκε να δηλώσει συμμετοχή. «Ήθελα να τρέξω για ένα καλό σκοπό. Η διαδρομή ήταν απαιτητική, αλλά ο καιρός θαυμάσιος» 

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός απηύθυνε χαιρετισμό στον αγώνα δρόμου Run for Peace: From Acropolis to Babylon, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναιών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Ανδριανός επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο σημερινός αγώνας δρόμου, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στέλνει το μήνυμα της ειρήνης και της δημοκρατίας. Είναι μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα, μια ιδιαιτέρως συμβολική απόδοση τιμής στα θύματα της επίθεσης με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν κατά πολιτών του ίδιου του Ιράκ σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου του 1988. Οι σχέσεις των δύο φίλων λαών μας επαναθεμελιώνονται σήμερα στην βάση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και με χαρά η ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών μας σχέσεων, αλλά και στην αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας για το σημερινό Ιράκ και τον λαό του, για την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας».