Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Σε συχνό φαινόμενο εξελίσσεται η ανεύρεση νεκρών μεταναστών στο Αιγαίο. Σε εξέλιξη είναι έρευνες του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου Κόρακα Μυτιλήνης, μετά την ημιβύθιση λέμβου με μετανάστες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άτομα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα ανήλικο κοριτσάκι και ένα ανήλικο αγοράκι, ενώ οι ηλικίες των υπολοίπων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές. 

Το χρονικό της τραγωδίας άρχισε όταν σκάφος του λιμενικού έλαβε σήμα τα μεσάνυχτα να σπεύσει στην περιοχή, εντόπισε δύο μετανάστες μέσα στη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες στο νησί ήταν άσχημες και το σκάφος με τους μετανάστες είδε αρχικά τουρκικό πλοίο. 

 Οι μετανάστες περισυνελέγησαν από το ελληνικό λιμενικό και δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε λέμβο με 15 άτομα ακόμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν η βάρκα λόγω και της κακοκαιρίας πήρε νερά και ημιβυθίστηκε. Μέχρι στιγμής αγνοούνται δύο μετανάστες, ενώ οι δύο διακινητές συνελήφθησαν.

Αμέσως σήμανε συναγερμός από το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή από τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και μία μηχανότρατα. Έως τώρα έχουν διασωθεί οκτώ άτομα, ενώ άνδρες του λιμενικού ανέσυραν τις σορούς επτά μεταναστών.

Τι λέει το Λιμενικό

Ταχύπλοο σκάφος με δεκαέξι παράνομους μετανάστες και τους δύο αλλοδαπούς διακινητές τους, εντοπίστηκε, έπειτα από επιχείρηση πλωτού περιπολικού του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή «ΑΓΡΙΛΙΑΣ» Λέσβου.

Συγκεκριμένα, μεταμεσονύχτιες ώρες, σήμερα, στο πλαίσιο των καθημερινών επιχειρήσεων που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, το σκάφος του λιμενικού εντόπισε στη ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος με επιβαίνοντες δεκαοχτώ αλλοδαπούς. Το ανωτέρω σκάφος είχε ακινητοποιηθεί και παρουσίασε εισροή υδάτων.

 Άμεσα το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού, περισυνέλεξε με ασφάλεια τους ανωτέρω αλλοδαπούς, και στη συνέχεια τους μετέφερε στο λιμένα Μυτιλήνης.

Από τους δεκαοχτώ επιβαίνοντες  που περισυνελέχθησαν και συνελήφθησαν στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι δύο ηλικίας 47 και 32 ετών αντίστοιχα, φέρονται ως διακινητές- χειριστές του σκάφους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το ανωτέρω σκάφος.

 

Πηγή φωτό: lesvosnews