Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Στα «κάγκελα» είναι δήμαρχοι της χώρας, λίγους μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, περιμένοντας να υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για οικονομική βοήθεια από τα ληξιπρόθεσμα των προηγούμενων ΕΣΠΑ.

Οι δύο μεγαλύτερες αυτοδιοικητικές ενώσεις, η ΚΕΔΕ και η ΤΕΔ Θεσσαλονίκης, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών έχουν καταρτίσει τα σχέδιά τους, στο πλαίσιο της υπόσχεσης για «Ένα έργο ανά δήμο» βλέπουν όμως ότι το τέρας της γραφειοκρατίας καταφέρνει να νικήσει ακόμη και την κεντρική διακυβέρνηση. 

Ταυτόχρονα, πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει θέλουν το υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Χατζηδάκη να έχει ήδη «σπάσει» τη συμφωνία και να έχει χρησιμοποιήσει τα χρήματα που  προορίζονταν για τους δημάρχους προκειμένου να «κλείσει τρύπες» προηγούμενων ετών. 

Πώς ακριβώς έχει το ιστορικό αυτής της υπόθεσης.

Οι παιδικοί σταθμοί

Τον Σεπτέμβριο του 2013 κι ενώ υλοποιούνταν το πρόγραμμα διάθεσης θέσεων σε παιδικούς σταθμούς χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η ανάγκη των δήμων ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Όλο και περισσότερες οικογένειες ζητούσαν να ενταχθούν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα, ξαφνιάζοντας και την ίδια την διοίκηση των δήμων.

Τότε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με πρόεδρο τον Κώστα Ασκούνη, είχε ζητήσει περισσότερα χρήματα από το ΕΣΠΑ με επιστολή του προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών.

Ο τελευταίος του απάντησε ότι έχει προωθήσει το θέμα προς τον υπουργό Ανάπτυξης -που έχει και την πολιτική ευθύνη διαχείρισης των χρημάτων από το ΕΣΠΑ. Την τελευταία στιγμή δόθηκε λύση και οι παιδικοί σταθμοί δέχτηκαν όλα τα παιδιά που αιτήθηκαν για μια θέση.

«Από τότε οι δήμοι ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να δημιουργηθεί, με νόμο, ένας ειδικός κωδικός που να τους δίνει τη δυνατότητα να «τραβούν» απευθείας χρήματα από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ που «λιμνάζουν» και να τα διοχετεύουν σε προγράμματα οικογενειακής μέριμνας χωρίς να εμπλέκονται με την ατέρμονη γραφειοκρατία», λέει στο newpost ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.

Η πρωθυπουργική εξαγγελία για την ανεργία

Τον Ιανουάριο του 2014 ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την δημιουργία 440.000 θέσεων εργασίας στους δήμους με χρήματα του ΕΣΠΑ που παραμένουν αδιάθετα. Πρόκειται για τα γνωστά πεντάμηνα.

«Το πρόγραμμα, όπως όλα όσα εμπλέκονται με το ΕΣΠΑ, έχει υλοποιηθεί σε πολύ μικρό βαθμό. Στο δήμο Χαλκίδας από τους 450 που επρόκειτο αρχικά να προσληφθούν, έχουν τελικά μπει στο πρόγραμμα μόλις 60 άτομα. Και φυσικά  καθυστερούν οι πληρωμές, όπως πάντα», λέει στο newpost ο δήμαρχος Χαλκίδας Ανδρέας Ζεμπίλης.

Ένα έργο ανά δήμο

Χωρίς να καταφέρουν να λύσουν τα... μικρά, οραματίζονται τα μεγάλα.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους δήμους, στο πλαίσιο της υλοποίησης της εξαγγελίας για ένα μεγάλο έργο σε κάθε δήμο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ  να καταθέσουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου τις μελέτες τους για μεγάλα αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά ή άλλα -τέτοιας εμβέλειας πάντως- έργα.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι και ο ίδιος ο Γιάννης Μιχελάκης έπεσε θύμα της γραφειοκρατίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το θέμα «σκαλώνει» στο υπουργείο Ανάπτυξης
Για να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ πρέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα να προχωρήσει σε κάποιες διαδικασίες (πρόσκληση, προκήρυξη κλπ) οι οποίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Οι πληροφορίες του newpost επιμένουν ότι τα χρήματα που έταξαν στους δημάρχους – με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης- δεν είναι πια διαθέσιμα. Όπως προαναφέρθηκε, «έκλεισαν τρύπες». προηγούμενων ετών».