Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Ένα από τα «βήματα πίσω» της τρόικας στις διαπραγματεύσεις με το κυβερνητικό επιτελείο, ήταν η παράταση στις ομαδικές απολύσεις

Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχτηκαν να δώσουν το περιθώριο ενός... μεταβατικού σταδίου, κατά το οποίο αν κάποιος εργοδότης θέλει να απολύσει περισσότερους εργαζόμενους από όσους επιτρέπει ο νόμος, θα πρέπει ζητήσει την άδεια του Ανώτατου Εργασιακού Συμβουλίου, στο οποίο θα προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου. 

Και μετά; 

Μετά θα γίνει «σφαγή», προβλέπουν οι εργατολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν πρόκειται να γλυτώσουμε την απελευθέρωση των απολύσων καθώς είναι απαίτηση των δανειστών. 

«Οτιδήποτε καθυστερεί ένα ακόμη χειρότερο καθεστώς είναι θετικό, στην πραγματικότητα όμως ομαδικές απολύσεις γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται», λέει στο newpost ο δικηγόρος, έμπειρος σε εργασιακά θέματα, Δημήτρης Περπατάρης. 

Τί συμβαίνει σήμερα; 

«Στην πραγματικότητα οι εργοδότες βρίσκουν τρόπους να απολύουν.. χωρίς να απολύουν. Είτε απαιτούν από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν προκειμένου να τους επαναπροσλάβουν με ατομικές συμβάσεις και μισθούς πείνας, είτε τους δίνουν χαρτί απόλυσης χωρίς αποζημίωση με την προοπτική να πάρουν, τουλάχιστον, το επίδομα ανεργίας και υπό την πίεση ότι αν δεν δεχτούν θα δουλεύουν εσαεί απλήρωτοι, είτε κάνουν την απειλή αυτή πράξη: σταματούν να πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές επ αόριστον», λέει ο Δημήτρης Περπατάρης. 

Όσο για τη διαδικασία άδειας από το Ανώτατο Εργασιακό Συμβούλιο εξηγεί πως ουσιαστικά είναι ένας ανενεργός θεσμός που έχει κληθεί μόλις δύο ή τρεις φορές να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα, αφού οι επιχειρήσεις απολύουν κάθε μήνα ακριβώς τόσους εργαζόμενους όσους τους επιτρέπει ο νόμος.