Κατεβάζει «ρολά» ο δημόσιος τομέας της χώρας σήμερα και αύριο, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιδρούν στις ενδεχόμενες απολύσεις, στο καθεστώς διαθεσιμότητας, στην ενδεχόμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου την ίδια ώρα.

Την Πέμπτη θα γίνει συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη μία μετά το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία έξω από τη Βουλή, με σύνθημα «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά - όχι στις απολύσεις».

Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το θέατρο των ψευτοδιαπραγματεύσεων με την τρόικα και ότι τηρεί στάση συνδιαμορφωτή και όχι διαπραγματευτή «απέναντι στις νεο-αποικιακού τύπου απαιτήσεις» των εκπροσώπων των δανειστών «για την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την ενίσχυση του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου».

Ως προς τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι «η όποια προσπάθεια της συγκυβέρνησης να στήσει έναν επικοινωνιακό μανδύα ασάφειας γύρω από το θέμα πέφτει στο κενό» και επικαλείται δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι «ώς το 2015, υπάρχει η δέσμευση, να μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους ο Δημόσιος Τομέας και εκτιμάμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί πριν από το 2015».

Ποιοι απεργούν

Στην απεργία συμμετέχουν η ΟΛΜΕ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, οι δικαστικοί και άλλες ομάδες εργαζομένων.

Αναλυτικά απεργούν:

- ΟΛΜΕ: Οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους με τριήμερη απεργία, σήμερα, αύριο και μεθαύριο, αντιδρώντας στις απολύσεις και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Επίσης στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι στις 22 Μαρτίου ολοκληρώνεται η περίοδος της διαθεσιμότητας και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μαζί με χιλιάδες άλλους υπάλληλους, θα ανοίξουν το χορό των απολύσεων και στο Δημόσιο. 

- ΠΟΕ-ΟΤΑ: Στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο. 

- ΟΕΝΓΕ - ΠΟΕΔΗΝ: Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. «Διεκδικούμε ένα δωρεάν, δημόσιο, ποιοτικό, βιώσιμο σύστημα υγείας στην υπηρεσία του πολίτη», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, και ζητά  «να πάψουν οι διαθεσιμότητες και η ομηρία των επί θητεία γιατρών, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια προσφοράς στο ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί». Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται στα λόγια», ενώ υλοποιεί τις πολιτικές των μνημονίων «χωρίς να την απασχολούν τα κοινωνικά κουφάρια που αφήνει πίσω της» και διαμαρτύρεται για την επικείμενη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο. Ακόμη, διεκδικεί την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, τα οποία «αποδεκατίστηκαν από προσωπικό κατά τα μνημονιακά έτη».

- ΔΕΗ: Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Το επίμαχο νομοσχέδιοπροβλέπει τη δημιουργία μίας «μικρής ΔΕΗ» η οποία θα περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Στο πακέτο της «μικρής ΔΕΗ» περιλαμβάνονται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με λιγνίτη, λιγνιτικά ορυχεία καθώς και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ντ. Μ.