Σοβαρά και έντονα χαρακτηρίζονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα φαινόμενα κατολίσθησης που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία, ενώ κατολισθητικά φαινόμενα καταγράφονται και στην Αχαΐα, χωρίς όμως να έχουν την ίδια έκταση.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «δυστυχώς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, δημιουργήθηκαν κι αυτά τα προβλήματα», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τις φωτιές σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του φαινόμενου των κατολισθήσεων έπαιξαν οι βροχοπτώσεις και τα γεωλογικά φαινόμενα. Στο ίδιο μήκος κύματος, σχετικά με τα αίτια, κινήθηκε και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγάλες και το ιδιόμορφον του εδάφους έχει συντελέσει στην όξυνση των σοβαρών προβλημάτων».

Ειδικότερα, στον νομό Ηλείας τα σοβαρότερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην επαρχιακή οδό Πύργου-Οινόης, στον δρόμο από Αρχαία Ολυμπία προς Λάλα, στον δρόμο από Ανδρίτσαινα προς Κρέστενα, στον δρόμο από Ζαχάρω προς το Λογγό, στο Βούναργο, στο Κατάκολο, στην Καυκανιά, τη Φρίξα, το Περιστέρι, κ.α.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε την ένταξη στο ετήσιο επενδυτικό πρόγραμμα του 2014 τη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας κατολισθαίνουσας περιοχής της Καυκανιάς Αρχαίας Ολυμπίας, τη γεωτεχνική μελέτη και έρευνα για την αποκατάσταση κατολίσθησης στην κοινότητα Βούναργου Πύργου, καθώς και τη μελέτη διερεύνησης και αντιμετώπισης κατολισθήσεων σε θέσεις της επαρχιακής οδού Πύργου- Οινόης.

Όσον αφορά την Αχαΐα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για προσωρινή αποκατάσταση του οδοστρώματος της εθνικής οδού Πατρών- Τρίπολης, μετά την κατολίσθηση στο ύψος της Καλλιθέας Αχαΐας. Ταυτόχρονα, οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας περιμένουν να ολοκληρωθεί πλήρως το φαινόμενο, προκειμένου να γίνουν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Εκτός όμως από την Καλλιθέα, συχνές κατολισθήσεις γίνονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου, στο ύψος του Πλατάνου Αχαΐας, με αποτέλεσμα να κλείνει ο δρόμος.