Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη συμφωνία με την τρόικα σε ό,τι αφορά στη διάθεση του γάλακτος στην αγορά, φέρνουν τους παραγωγούς στα πρόθυρα της απελπισίας.

«Γάλα 11 ημερών; Από το Μπαγκλαντές θα το φέρνουν», λέει αυθόρμητα στο newpost ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης.

«Για εμάς τους κτηνοτρόφους είναι καταστροφική απόφαση. Θα πλήξει άμεσα τον κλάδο πρώτα της αγελαδοτροφίας και κατά δεύτερο λόγο όλη την κτηνοτροφία. Απώτερος στόχος της τρόικας -και υπέκυψαν χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στην οικονομία- είναι η αποσάθρωση κάθε παραγωγικού ιστού», δηλώνει.

Του ζητήσαμε να μας το εξηγήσει σε απλή, κατανοητή γλώσσα.

Τρία είναι είναι τα ζητήματα που τρομάζουν τους κτηνοτρόφους:

Το γάλα των δυτικών χωρών, όπως της Ολλανδίας, παράγεται στα απέραντα λειβάδια που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Το κόστος εκτροφής είναι κατά πολυ χαμηλότερο από ό,τι στην Ελλάδα, όπου τα ζώα παραμένουν κλεισμένα σε στάνες και συντηρούνται με ζωοτροφές. Η αθρόα εισαγωγή γάλακτος από τις χώρες αυτές, θα πιέσει την τιμή πώλησης του παραγωγού.

«Σήμερα πουλάμε 40 λεπτά το λίτρο. Η τιμή αυτή είναι για εμάς τιμή επιβίωσης. Αν πέσει στα 30 λεπτά, η κτηνοτροφία θα σβήσει. Θα παρατήσουμε τα κοπάδιας μας, δεν θα έχει πια νόημα να παράγουμε γάλα», εξηγεί.

Το περιθώριο των 11 ημερών θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής γάλακτος από ακόμη πιο μακρινές χώρες - ακόμη και από το Μπακγλαντές- λέει χαρακτηριστικά. Από εκεί οι γαλακτοβιομηχανίες θα αγοράζουν ακόμη πιο φθηνά, με τα αποτελέσματα για την κτηνοτροφία ακόμη πιο καταστροφικά.

Η ποιότητα του γάλακτος στα ράφια των καταστημάτων θα είναι κάτι λιγότερο από αμφίβολη.

«Το γάλα 11 ημερών δεν θα έχει καμία θρεπτική αξία και θα είναι γεμάτο χημικά και συντηρητικά» λέει ο κ Καμπούρης.