Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, στην οδική ασφάλεια, βρίσκεται η Ελλάδα, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της 7ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, που πραγματοποιείται από το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ETSC, Antonio Avenoso δήλωσε ότι «η Ελλάδα, αναμφίβολα την τελευταία δεκαετία, έχει κάνει κάποια πρόοδο στην οδική ασφάλεια, ωστόσο αυτή η πρόοδος είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο αριθμός των νεκρών είναι ακόμα πολύ υψηλός». Επίσης, επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κάνει πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπως η Λετονία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Η συνεχής επιβολή του νόμου μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η αύξηση χρήσης κράνους από 70% σε 95% που είναι ο μέσος όρος της Ευρώπης, θα έσωζε 200 ανθρώπους από τους 980 που χάνονται ετησίως».

Από την πλευρά της, η Βασιλική Δανέλλη- Μυλωνά, πρόεδρος του ΙΟΑΣ είπε ότι η 7η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας «είναι μια βδομάδα υπενθύμισης προς την Πολιτεία πως το πρόβλημα με τα τροχαία συνεχίζει να πλήττει την κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας μας περισσότερο από κάθε άλλο». Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για το ότι η οδική ασφάλεια δεν έχει αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις μετά την μεταπολίτευση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η ετήσια βράβευση του Τροχονόμου της χρονιάς και των εθελοντών του Ινστιτούτου για την προσφορά τους στις δράσεις πρόληψης. Από την Τροχαία βραβεύτηκαν: για την Αττική, ο αρχιφύλακας Εμμανουήλ Λυρώνης από το Τμήμα Τροχαία Κηφισιάς και ο αρχιφύλακας Δημήτριος Σκόνδρας του Τμήματος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας. Το βραβείο για τη γυναίκα εθελοντή απονεμήθηκε στην Μαρία Φουντεδάκη, για τη σημαντική της συνεισφορά στη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος του Ινστιτούτου. Το βραβείο του άνδρα εθελοντή, μοιράστηκαν τρεις αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας: ο επισμηναγός Σπύρος Κίτσιος, ο σμηναγός Αθανάσιος Ταράτσας και ο επισμηνίας Φώτης Μάραντος.